Umer Maqbool, un ospatar britanic de origine pakistaneza, a postat un anunt tulburator pe Internet. El este gata sa-si vanda un rinichi, o parte din ficat si chiar corneea, pentru a cumpara o casa familiei sale si sa inceapa o afacere. "Sunt gata sa le vπnd astazi. Vreau 100.000 de lire sterline pe toate trei", a scris el.
Un reporter al tabloidului "The Sun" a citit anuntul pe Internet si l-a contactat pe Umer, pretinzπnd ca este interesat de rinichi pentru fratele sau.

Umer a semnat un contract cu ziaristul, potrivit caruia pakistanezul isi vindea rinichiul cu 75.000 de euro, o parte din ficat cu 30.000 de euro si corneea, tot cu 30.000. In total 135.000 de euro, la care se adauga 15.000 de euro, cheltuieli medicale si de transport. Umer a declarat ca a gasit un doctor in Lahore dispus sa opereze transplantul si a adaugat ca nimeni nu trebuie sa stie de intelegerea lor.El este una dintre multele persoane dispuse sa-si vanda organele si ofera detalii referitoare la grupa sangvina si pretul pentru care le vand. Unii sunt din tari sarace, precum Filipine, Togo si Bangladesh, dar si din Franta, Marea Britanie, Statele Unite si Australia. Intre motivele pentru care aleg sa faca acest lucru, cei mai multi spun ca ar fi saracia, in timp ce altii fac acest lucru pentru a putea sa-si ajute cu bani copiii in perioada studentiei.

Chirurgul Keith Rigg, de la Societatea Britanica de Transplant, a condamnat asa-zisul pact dintre cei doi. Specialistul a aratat ca exista riscul de unu la 3.000 ca un om sa moara dupa ce doneaza un rinichi si de unu la 2.000 daca doneaza o parte a ficatului.

Donatorii pot trai normal cu un singur rinichi si chiar daca si-au pierdut o parte din ficat, daca beneficiaza de ingrijire medicala adecvata.