Umer Maqbool, un ospatar britanic de ori­gine pakistaneza, a pos­tat un anunt tulburator pe Internet. El este gata sa-si vanda un rinichi, o parte din ficat si chiar corneea, pentru a cumpara o casa familiei sale si sa inceapa o afacere. "Sunt gata sa le vπnd astazi. Vreau 100.000 de lire sterline pe toate trei", a scris el.
Un reporter al tabloidului "The Sun" a citit anuntul pe Inter­net si l-a contactat pe Umer, pretinzπnd ca este interesat de rinichi pentru fratele sau.

Umer a semnat un contract cu ziaristul, potrivit caruia pakistanezul isi vindea rinichiul cu 75.000 de euro, o parte din ficat cu 30.000 de euro si cor­neea, tot cu 30.000. In total 135.000 de eu­ro, la care se adauga 15.000 de euro, cheltuieli medicale si de transport. Umer a de­­cla­­rat ca a gasit un doctor in Lahore dispus sa opereze transplantul si a adaugat ca nimeni nu trebuie sa stie de intelegerea lor.El es­te una dintre mul­­tele persoane dispuse sa-si vanda orga­nele si ofera detalii referitoare la grupa sangvina si pretul pentru care le vand. Unii sunt din tari sarace, precum Filipine, Togo si Bangladesh, dar si din Franta, Marea Brita­nie, Statele Unite si Australia. Intre moti­vele pentru care aleg sa faca acest lucru, cei mai multi spun ca ar fi saracia, in timp ce altii fac acest lucru pentru a putea sa-si ajute cu bani copiii in pe­­rioada studentiei.

Chirurgul Keith Rigg, de la Societatea Britanica de Transplant, a condamnat asa-zisul pact dintre cei doi. Specialistul a aratat ca exista riscul de unu la 3.000 ca un om sa moara dupa ce doneaza un rinichi si de unu la 2.000 daca doneaza o parte a ficatului.

Donatorii pot trai normal cu un singur rinichi si chiar daca si-au pierdut o parte din ficat, daca beneficiaza de ingrijire medicala adecvata.