Umer Maqbool, un ospatar britanic de ori≠gine pakistaneza, a pos≠tat un anunt tulburator pe Internet. El este gata sa-si vanda un rinichi, o parte din ficat si chiar corneea, pentru a cumpara o casa familiei sale si sa inceapa o afacere. "Sunt gata sa le vπnd astazi. Vreau 100.000 de lire sterline pe toate trei", a scris el.
Un reporter al tabloidului "The Sun" a citit anuntul pe Inter≠net si l-a contactat pe Umer, pretinzπnd ca este interesat de rinichi pentru fratele sau.

Umer a semnat un contract cu ziaristul, potrivit caruia pakistanezul isi vindea rinichiul cu 75.000 de euro, o parte din ficat cu 30.000 de euro si cor≠neea, tot cu 30.000. In total 135.000 de eu≠ro, la care se adauga 15.000 de euro, cheltuieli medicale si de transport. Umer a de≠≠cla≠≠rat ca a gasit un doctor in Lahore dispus sa opereze transplantul si a adaugat ca nimeni nu trebuie sa stie de intelegerea lor.El es≠te una dintre mul≠≠tele persoane dispuse sa-si vanda orga≠nele si ofera detalii referitoare la grupa sangvina si pretul pentru care le vand. Unii sunt din tari sarace, precum Filipine, Togo si Bangladesh, dar si din Franta, Marea Brita≠nie, Statele Unite si Australia. Intre moti≠vele pentru care aleg sa faca acest lucru, cei mai multi spun ca ar fi saracia, in timp ce altii fac acest lucru pentru a putea sa-si ajute cu bani copiii in pe≠≠rioada studentiei.

Chirurgul Keith Rigg, de la Societatea Britanica de Transplant, a condamnat asa-zisul pact dintre cei doi. Specialistul a aratat ca exista riscul de unu la 3.000 ca un om sa moara dupa ce doneaza un rinichi si de unu la 2.000 daca doneaza o parte a ficatului.

Donatorii pot trai normal cu un singur rinichi si chiar daca si-au pierdut o parte din ficat, daca beneficiaza de ingrijire medicala adecvata.