Agentia Spatiala americana NASA si-a prezentat planul de a realiza in premiera o baza permanenta pe Luna, pentru a veni in ajutorul viitoarelor misiuni spatiale spre Marte, informeaza BBC. NASA a tinut sa mentioneze ca fondurile necesare realizarii bazei lunare vor fi alocate incepand cu anul 2010, urmand ca statia de pe Luna sa fie integrata pana in 2024 in programul spatial.

Proiectul NASA, facut public dupa consultarea cu 13 alte agentii spatiale din lume si cu o serie de companii private, prevede stabilirea unui avanpost lunar care sa fie o prima etapa pentru astronauti in drumul spre Marte. Colonia de pe Luna va permite extragerea de hidrogen si oxigen pentru producerea apei si a carburantului necesar pentru motoarele rachetelor.

Asa cum este conceputa in prezent, statia lunara va gazdui un echipaj de patru astronauti care vor efectua mai multe sejururi de cate o saptamana pana ce modulele de locuit si un sistem de electricitate performant vor permite prelungirea misiunilor pana la 180 de zile. Aceste misiuni vor ajuta la pregatirea si testarea tehnologiilor necesare calatoriilor pe Marte.

Shana Dale, administrator adjunct NASA, a indicat ca "polii lunari prezinta conditii favorabile" acestui proiect si sunt preferati regiunilor ecuatoriale datorita climei temperate, mai ales polul sud care se bucura de razele solare o perioada mai lunga. Specialistii s-au gandit si la o eventuala utilizare a energiei nucleare pentru a mari sau inlocui sistemele de energie solara.

Un roman s-a "jucat" cu computerele NASA

Tanarul aradean Victor Faur, lider al unui recunoscut grup de hackeri de pe internet, a reusit sa sparga 150 de computere apartinand NASA, jucandu-se cu cel mai sigur sistem informational din lume. Romanul a declarat ca a vrut doar sa le demonstreze specialistilor americani ca "sistemul lor nu este perfect". Conform avocatilor, Faur nu a facut decat sa compromita sistemul de securitate al calculatoarelor guvernamentale , neatentand la informatiile clasificate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.