Cercetatorii americani cauta noi si noi mijloace de lupta. Ultima gaselnita in razboiul impotriva bombelor de pe marginea drumului, care au facut mii de victime in ultimii doi ani in conflictele din Orientul Mijlociu, sunt albinele capabile sa detecteze explozibili

Expertii din cadrul Laboratorului National Los Alamos din New Mexico au precizat ca au antrenat albinele sa utilizeze trompa - folosita pentru a se hrani cu nectar - pentru a "mirosi" explozivii din masini, bombe plasate la marginea drumurilor si din centurile asemanatoare celor ale atacatorilor sinucigasi. Cercetatorii care au lucrat la acest program, numit "Proiectul Secret privind Senzorii Insectelor", au publicat rezultatele la inceputul acestei saptamani.

Potrivit oamenilor de stiinta, albinele au fost antrenate prin expunerea la mirosul de explozibili, urmata de recompensarea cu apa indulcita cu zahar. Astfel, acestea pot recunoaste substante precum dinamita, explozibili plastici si munitii folosite la dispozitive explozive improvizate din Irak. "Cand detecteaza prezenta explozivilor, albinele pur si simplu scot trompa", a declarat cercetatorul Tim Haarmann. "Nu trebuie sa fii expert in comportamentul animalelor pentru a intelege acest lucru", a adaugat el.

Au fost necesare 18 luni de experimente

Rezultatele au fost obtinute dupa 18 luni de experimente la laboratorul din Los Alamos, al Departamentului american pentru Energie, unde se efectueaza principalele cercetari in domeniul nuclear. "Suntem foarte incantati de succesul cercetarilor noastre, care ar putea aduce beneficii importante in domeniul apararii si securitatii interne", a afirmat Haarmann. In timp ce expertii au antrenat viespi pentru a detecta explozivii, Haarmann spune ca albinele par sa fie mai potrivite.

Acesta a precizat ca albinele pot fi transportate in recipiente de marimea unor cutii pentru pantofi si pot fi utilizate pentru a detecta explozibilii in aeroporturi, punctele rutiere de control sau pot fi introduse in echipamentele-robot de dezamorsare a bombelor.

Israelul lucreaza la "viespea ucigasa"

Israelul incearca sa creeze un robot, de talia unei viespi, capabil sa urmareasca, fotografieze si ucida tinte umane, scrie ziarul "Yediot Aharonot". Robotul zburator, supranumit "viespea bionica" va fi capabil sa se deplaseze prin locuri inaccesibile, pana la dusmani precum lansatorii de rachete, afirma publicatia israeliana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.