Evolutie. O echipa de medici francezi se pregateste pentru o performanta care ar putea pune bazele chirurgiei spatiale. Ei vor opera, in premiera, in conditii de gravitate zero, intr-un avion adaptat special in acest sens

Chirurgii vor extirpa o tumora din bratul unui pacient voluntar, particularitatea interventiei fiind aceea ca sala de operatii va fi amenajata in interiorul unui avion. Conditiile neobisnuite impun masuri speciale atat pentru medici - care vor purta centuri de siguranta, cat si pentru pacient, care va fi operat in interiorul unui cort de plastic, relateaza BBC News Online. Instrumentele au fost si ele adaptate, fiind dotate cu magneti pentru a se fixa pe masa de operatie.

Pe durata zborului de trei ore deasupra sud-vestului Frantei, aparatul de tip Airbus A300 va face lupinguri pentru a induce starea de gravitate zero. In aceste conditii, medicii vor avea la dispozitie secvente de cate 20 de secunde pentru a opera.

Medicii sustin ca sunt gata de interventie, dupa antrenamentul dur la care au fost supusi din februarie, alaturi de pacient. Ei au fost antrenati sa suporte conditiile de imponderabilitate in aparate speciale, similare cu cele folosite de astronauti. "Ne antrenam din februarie, atat la sol, cat si in aer. Este foarte clar cum trebuie sa procedam", a declarat chirurgul-sef, Dominique Martin. Echipa sa are deja la activ o operatie sub gravitate zero, pacientul fiind un sobolan.

Exercitiul face parte dintr-un proiect cu bataie lunga, care isi propune sa studieze oportunitatea interventiilor chirurgicale in timpul zborurilor spatiale, folosind roboti ghidati, de pe Pamant, de doctori, via-satelit. Un proiect care poate parea neverosimil, dar va putea fi aplicat, probabil, in timpul calatoriilor spre Marte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.