Speculatii. Ultimul studiu in materie de inteligenta a sexelor da din nou apa la moara barbatilor, aratand ca sunt mai destepti decat femeile. O concluzie mai mult decat evidenta, avand in vedere ca autorul este barbat. De altfel, toate studiile pe aceasta tema realizate de cercetatori de gen masculin au avut acelasi implacabil rezultat

Controversatul profesor Philippe Rushton, de la Universitatea Western Ontario, sustine in studiul sau publicat de revista academica "Intelligence", ca IQ-ul (cota de inteligenta) barbatilor ar fi, in medie, cu 3,63 puncte mai mare decat cel al femeilor. Pentru a calma spiritele, Rushton adauga ca femeile sunt, totusi, mai constiincioase la locul de munca, situatie care ar "echilibra" lucrurile.

Rushton este si autorul unui studiu de la sfarsitul anilor '80, cand a concluzionat, spre iritarea multora, ca asiaticii sunt mai inteligenti decat albii, iar acestia din urma, mai destepti decat negrii. La studiul pe care Rushton l-a realizat, in colaborare cu un coleg, timp de zece ani, au participat 46.509 barbati si 56.007 femei. Elementul central avut in vedere a fost "factorul g", "inteligenta generala", concluzia fiind ca acesta este mai mare la barbati.

Rushton sustine ca asa se explica performantele la cele mai inalte nivele cognitive ale barbatilor, care domina, de exemplu, premiile Nobel. "Nu trebuie sa subliniem aceste diferente ca fiind rezultatul discriminarii sexuale (...) De 100 de ani, consensul general este ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile", a spus controversatul profesor.

El a explicat ca fetele se maturizeaza mai repede decat baietii, de aici si rezultatele superioare ale celor din prima categorie la testele IQ. "Creierele fetelor se maturizeaza mai repede, dar acest lucru mascheaza diferentele de IQ. Barbatii nu numai ca le prind din urma pe femei, dar le si depasesc", sustine Rushton. Profesorul nu reuseste sa gaseasca o explicatie plauzibila pentru faptul ca fetele se descurca mai bine la scoala si au performante mai bune la serviciu.

Rebecca Coulter, profesor la aceeasi universitate, arata ca studiul este irelevant, atata timp cat testele IQ sunt banuite de subiectivism.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.