Gustavo Prion Rebull, in varsta de 32 de ani, incearca de 20 de ani sa scape de sutele de kilograme in plus. Cu toate acestea, nicio cura de slabire nu a fost eficienta, dimpotriva, greutatea lui a continuat sa creasca. In urma cu trei ani, Rebull a decis ca singura solutie pentru a reveni la greutatea normala este interventia chirurgicala la nivel gastro-intestinal la care a apelat si renumitul fotbalist Diego Maradona in 2003. Procedura inseamna, in linii mari, reducerea dimensiunii stomacului, dar operatia este destul de costisitoare. Lui Rebull i-ar fi imposibil sa acopere costurile, din cauza ca este somer si nu are nici asigurare medicala.

Avocatul Jorge Mornarsterski a preluat cazul gratuit si s-a adresat Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care recunoaste obezitatea drept boala. In Argentina, aparatorul a invocat dreptul cetateanului la sanatate, garantat de stat. "Lipsa veniturilor nu ar trebui sa limiteze accesul la tratament al unui cetatean care sufera de obezitate", a mentionat Mornarsterski in apelul sau.

Pe 10 august, Jose Luis Tresguerras, judecator la Curtea Federala de Justitie, a dat castig de cauza somerului supraponderal, spunand in verdict ca statul trebuie sa plateasca, in scurt timp, operatia si toate tratamentele post-operatorii, in oricare dintre clinicile din tara.

In acelasi timp, Rebull incearca sa convinga Parlamentul sa recunoasca obezitatea drept boala. Ministrul de Interne, Anibal Fernandez, i-a promis lui Rebull, intr-o intalnire de saptamana trecuta, ca va incerca sa afle din ce cauza parlamentarii tergiverseaza dezbaterea proiectului de lege.

In Argentina, aproape un milion de oameni sufera de o forma mortala de obezitate, iar 50.000 de persoane au peste 200 de kilograme, sustine avocatul Mornarsterski.