Convenabil. Un argentinian care cantareste 312 kilograme a castigat in justitie dreptul la o interventie chirurgicala ce il va ajuta sa slabeasca, toate costurile urmand a fi suportate, in premiera, de catre stat, relateaza "Buenos Aires Herald".

Gustavo Prion Rebull, in varsta de 32 de ani, incearca de 20 de ani sa scape de sutele de kilograme in plus. Cu toate acestea, nicio cura de slabire nu a fost eficienta, dimpotriva, greutatea lui a continuat sa creasca. In urma cu trei ani, Rebull a decis ca singura solutie pentru a reveni la greutatea normala este interventia chirurgicala la nivel gastro-intestinal la care a apelat si renumitul fotbalist Diego Maradona in 2003. Procedura inseamna, in linii mari, reducerea dimensiunii stomacului, dar operatia este destul de costisitoare. Lui Rebull i-ar fi imposibil sa acopere costurile, din cauza ca este somer si nu are nici asigurare medicala.

Avocatul Jorge Mornarsterski a preluat cazul gratuit si s-a adresat Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care recunoaste obezitatea drept boala. In Argentina, aparatorul a invocat dreptul cetateanului la sanatate, garantat de stat. "Lipsa veniturilor nu ar trebui sa limiteze accesul la tratament al unui cetatean care sufera de obezitate", a mentionat Mornarsterski in apelul sau.

Pe 10 august, Jose Luis Tresguerras, judecator la Curtea Federala de Justitie, a dat castig de cauza somerului supraponderal, spunand in verdict ca statul trebuie sa plateasca, in scurt timp, operatia si toate tratamentele post-operatorii, in oricare dintre clinicile din tara.

In acelasi timp, Rebull incearca sa convinga Parlamentul sa recunoasca obezitatea drept boala. Ministrul de Interne, Anibal Fernandez, i-a promis lui Rebull, intr-o intalnire de saptamana trecuta, ca va incerca sa afle din ce cauza parlamentarii tergiverseaza dezbaterea proiectului de lege.

In Argentina, aproape un milion de oameni sufera de o forma mortala de obezitate, iar 50.000 de persoane au peste 200 de kilograme, sustine avocatul Mornarsterski.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.