Mult discutatul si controversatul efect de sera pare sa le provoace neplaceri pina si eschimosilor.
De exemplu, cei din localitatea Kuujjuaq (nordul Canadei), numiti Inuit, au fost nevoiti sa recurga la aparate de aer conditionat pentru... a raci incaperile unei cladiri in care muncesc 25 de angajati, dar si ale unor locuinte. Un reprezentant al acestei comunitati a explicat ca locuintele arctice sint in asa fel proiectate si construite incit ele sint ermetice, frigul neavind mari sanse sa patrunda inauntru. In schimb, ele nu rezista bine la cald. Valul de caldura neasteptat abatut peste regiune in acest an face ca aceste locuinte sa aiba de suferit. Asa ca eschimosii au recurs la racoarea furnizata de aparatele de aer conditionat. In localitatea Kuujjuaq traiesc circa 2000 de eschimosi.

La sfirsitul lunii iulie, temperatura a ajuns la incredibilul prag de 31 de grade, un record care le-a provocat eschimosilor, obisnuiti cu temperaturile polare, nenumarate pagube si un disconfort accentuat. Iar previziunile pentru viitor nu sint deloc incurajatoare. Expertii sustin ca gazele emise de marile uzine si de miliardele de autovehicule de pe planeta vor face ca temperaturile sa creasca alarmant si la Polul Nord, afectind viata comunitatilor de eschimosi.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.