Cambodgienii au facut o intelegere nescrisa cu unul dintre cele mai primitive mijloace de transport din lume: trenul de bambus.

Desi pare greu de crezut, ceea ce pentru un turist occidental reprezinta o curiozitate si o intoarcere in timp, pentru bastinasi este singurul mijloc de transport.

Impletit din bambus, trenul botezat de localnici "noris" geme pe sinele incovoiate si rupte, oferindu-le pasagerilor una dintre cele mai trepidante calatorii.

Trenul de bambus este, de ani buni, un mijloc neoficial de transport in Cambodgia. El face legatura intre Battambang, al doilea oras ca marime al tarii, si capitala Phnom Penh. Pus in miscare de un generator electric minuscul, trenul isi pofteste pasagerii sa se aseze pe covorul impletit, cel mai luxos loc pentru o calatorie confortabila. Trenul de bambus este de fapt o platforma pe patru roti care circula cu aproape 40 de km pe ora. Sok Kimhor are 18 ani si, de zece ani, este veteranul responsabil cu securitatea calatorilor.

"Sunt atent in primul rand la copiii sau animalele care se deplaseaza in apropierea sinelor", spune baiatul. Mai greu este atunci cand din sens opus vine un alt tren pe singura linie de cale ferata existenta. In aceste cazuri, calatorii pe saltele trebuie sa astepte pana ce trenul usor e scos de pe linie pentru a-i face loc celui aglomerat. Localnicii nu au de ales. Si-au luat necazul in propriile maini.

Sao Nao din Battambang explica: "Folosesc trenul de bambus pentru ca trebuie sa ajung la Phnom Penh pentru a-mi cumpara medicamente. Este sigur. In plus, in trenul din bambus pot sa ma intind pe rogojina impletita si sa dorm. Intr-o masina cu motor nu poti face asta", spune barbatul. Este motivul pentru care, pe platforma ingusta a trenului, vezi adesea barbati sprijiniti de motoarele lor.

In lipsa alternativei, calatorii inghit disconfortul. Este si motivul pentru care, la orice ora din zi, in statiile improvizate ale trenului este aglomeratie mare. Responsabilii cu transportul public spun ca problema se va rezolva odata ce Battambang va fi un punct de legatura cu Asia de Sud-Est. Pana atunci, cambodgienii se roaga ca anticul tren de bambus sa aiba o viata cat mai lunga.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.