NECUNOSCUTA. De mai bine de un secol, cazul britanicului John Merrick, desfigurat de o boala congenitala, a uluit stiinta. De ce boala suferea? Este oare posibil ca acest fenomen sa se repete? Sunt intrebari care i-au bantuit permanent pe oamenii de stiinta din intreaga lume.

Medicii chinezi de la Spitalul din Guilin, un oras din regiunea Guangxi Zhuang, incearca sa pastreze in viata un barbat despre care se crede ca sufera de aceeasi boala.

Ou Guifeng are 22 de ani. De la varsta de doi ani, fata si corpul i-au fost acoperite de tumori. In scurt timp, aproape ca a orbit, iar boala i-a deformat chipul si l-a schilodit. Medicii i-au pus deja numele de "Omul-Elefant", de la boala grava, fara leac, pe care oamenii de stiinta o pun pe seama unei combinatii de neurofibromatoza si sindrom Proteus, care afecteaza oasele, pielea si sistemul nervos al pacientului. Boala provoaca cresterea spontana a unor tumori din terminatiile nervoase.

Neoperate, unele dintre ele devoreaza organismul-gazda, iar extirpate pot duce la moarte sigura. Mentinerea in viata a pacientilor este importanta si pentru continuarea cercetarilor.

Recent, medicii de la Institutul Haward au reusit sa izoleze gena responsabila de declansarea bolii. Urmeaza descoperirea unui tratament care sa puna capat acestei afectiuni. Primul om diagnosticat cu aceasta boala a fost britanicul Joseph Merrick, nascut in Leicester, in 1862. Desi la nastere a fost un copil normal, la varsta de cinci ani a inceput sa devina diform. Medicii nu au reusit atunci sa-i diagnosticheze boala si sa-i ofere un tratament.

A murit la 28 de ani, in somn, sufocat de greutatea oaselor sale. Cazul a socat medicina, dar si cinematografia, care a turnat pe pelicula, in 1980, un film inspirat din viata sa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.