Un pusti din Galati a devenit la numai sase ani multiplu campion de kick-boxing. Daniel si-a facut deja un nume in competitiile internationale si a castigat numai anul trecut 4 medalii de aur. Kick-boxing reprezinta un termen generic care defineste ansamblul de sporturi de lovire caracterizate prin lupta sportiva intre doi combatanti prin schimb de lovituri, cu diverse grade de permisivitate a contactului. Timpul de lupta este impartit intr-un numar variat de reprize, desfasurandu-se in conditiile supravegherii de arbitri si cu respectarea unor norme care sa evite ranirile ireversibile. Se folosesc seturi de procedee de lovire care pot include lovituri de brat, de picior, de genunchi si de cot. in sporturile de lupta, kick-boxing este considerat ca familie de discipline sportive apartinand sporturilor de lovire, spre deosebire de disciplinele de lupta unde victoria se obtine prin proiectare, imobilizare, strangulare, procedee articulare (judo, lupte libere, lupte greco-romane, jujutsu etc). Aproape firesc, sportul si-a gasit adepti si in Romania, perioada imediat urmatoare evenimentelor din decembrie 1989 gasind in tara noastra un spatiu ideal pentru iubitorii artelor martiale.

Daniel Statescu are numai 6 ani, dar deja se poate lauda cu un palmares impresionant pentru varsta lui, fiind unul dintre pustii minune ai kick-boxingului romanesc. "Totul a pornit ca o joaca. L-am adus la sala la care predau eu inca de la 4 ani, mai intai din curiozitate, pentru a-i testa reactiile si capacitatea de a acumula informatii din sportul acesta. I-a placut mult si din momentul in care l-am inscris oficial intr-o grupa cu care incepusem lucrul, treaba a devenit cat se poate de serioasa", povesteste Aurel Statescu, tatal micutului. in numai doi ani, Daniel a depasit rapid stadiile de amator, incepator, iar acum e intr-o grupa de avansati. "Am avut intotdeauna grija sa nu ii impun eu un anumit stil, am considerat ca este foarte important sa ii dau posibilitatea sa aleaga el singur. Ma bucur ca a ales totusi in acest fel iar rezultatele se vad deja", mai spune Aurel. Numai in cursul anului trecut, Daniel a participat la 6 turnee internationale dedicate copiilor, de unde s-a intors cu patru medalii de aur, una de argint si una de bronz.

Desi nu are o constitutie fizica deosebita, Daniel reuseste sa se impuna in ring cu o usurinta dezarmanta, modul in care gestioneaza cele cateva minute ale unei reprize de lupta impresionandu-i pe majoritatea arbitrilor. "Nu-mi place sa ma grabesc, ma gandesc mereu ca adversarul meu este mult mai puternic, deci trebuie sa-l dobor. Toti gresesc, dar eu incerc sa gresesc de mai putine ori decat el. La inceput il studiez cu foarte mare atentie, apoi incerc sa gasesc punctele vulnerabile si abia apoi il atac decisiv", spune simplu Daniel. Micutul va merge in toamna acestui an la scoala si este convins ca isi va face noi prieteni pe care va incerca sa ii atraga in tainele artelor martiale. De obicei face doua, maximum trei antrenamente pe saptamana, dar isi rezerva timp si pentru multa, multa joaca. ii plac desenele animate cu Tom si Jerry si povestile pe care le asculta in fiecare seara inainte de culcare, la pickup-ul bunicului. "Ne place sa consideram ca de fiecare data cand mergem la munte sau la mare suntem in cantonament, dar asta fara a-l obosi foarte tare".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.