Mai multi cercetatori sunt pe cale sa puna la punct un radar ce ar putea permite detectarea - prin pereti - a persoanelor ostile sau a detinatorilor de ostatici, ori chiar a persoanelor ingropate sub avalanse, relateaza presa canadiana, citata de ultima editie a site-ului Matinternet, consultat de Rompres. Este vorba de o tehnologie radar tridimensionala si care poate determina continutul unei incaperi inchise, inclusiv persoanele prezente in spatiul respectiv. Oameni de stiinta canadieni, britanici si americani se afla in cursa pentru a pune la punct aceasta tehnologie, ce ar putea permite si detectarea minelor ingropate in pamant.

Interesul pentru crearea unui astfel de sistem radar este enorm, intrucat, prin intermediul sau, ar putea fi obtinute profituri de mai multe milioane de dolari, afirma David DiFilippo, director de cercetari in Canada. "Ne aflam, insa, de-abia la inceputul lucrarilor, si mai trebuie sa raspundem la numeroase provocari tehnologice", adauga omul de stiinta. DiFilippo si echipa sa elaboreaza, in prezent, teoriile privind modalitatea in care isi pot atinge obiectivul, primele rezultate concrete ale muncii lor nefiind asteptate mai devreme de un an. Radarele actuale pot detecta miscarile facute dincolo de pereti, insa numai un radar tridimensional ar putea permite sa se vada prin ei. Potrivit cercetatorilor, sistemul ar permite, dincolo de pereti, distinctia intre adulti si copii, dispunerea pieselor de mobilier si chiar a animalelor de companie, de la o distanta de pana la 60 de metri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.