Un baietel in varsta de 12 ani a descoperit mai multe greseli importante in ultima editie a celebrei Enciclopedia Britannica, transmite cotidianul Times, citat de Mediafax. Lucian George, elev la scoala gimnaziala Highgate din Londra, are o pasiune pentru Polonia si Europa de Est si a descoperit greseli in Enciclopedia Britannica la aceste subiecte. Prima a fost ca localitatea Hotin, unde au avut loc batalii intre polonezi si Imperiul Otoman, se afla acum pe teritoriul Moldovei. "Gresit", spune Lucian. "Hotin este in Ucraina". Lucian isi noteaza cu atentie pagina si coloana la care gasesc greselile si continua investigarea enciclopediei ca un corector de editura profesionist. In volumul al 25-lea, pagina 934, coloana 2, se afirma ca zimbrii mai traiesc doar in padurea Bialowieza din Polonia, ceea ce este incorect. "Zimbrii mai pot fi intalniti si in sudul muntilor din Polonia, in Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, estul Slovaciei si in Carpatii romanesti", spune Lucian.

Dar greselile nu se opresc aici. In volumul al doilea, enciclopedia, care costa o mie de lire sterline, localizeaza gresit padurea Belovehskaya, iar in alta parte spune ca fostul lider sovietic Hrusciov era rus, desi in realitate el este ucrainean. Departe de a fi tocilarul scolii, Lucian, care isi petrece serile uitandu-se la "The Simpsons" si navigand pe Internet, a descoperit greselile datorita interesului pentru originea sa poloneza. Mama lui, Elizabeth, s-a nascut in Polonia si Lucian petrece in fiecare an o luna la o ferma din sud-vestul acestei tari. In urma cu zece zile, Enciclopedia Britannica i-a raspuns lui Lucian. I s-a multumit pentru sublinierea greselilor si i s-a promis ca un specialist in geografie va verifica toate informatiile primite. Encyclopaedia Britannica a fost fondata in 1768 la Edinburgh de catre tipograful Colin Macfarquhar si gravorul Andrew Bell. In 1999, compania a lansat site-ul Britannica.com.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.