Imaginile transmise de sonda Huygens prin intermediul navetei Cassini de la suprafata celui mai mare satelit al lui Saturn, Titan, au confirmat ipotezele oamenilor de stiinta privind existenta unui ciclu meteorologic complex care a dus la crearea unei geografii a suprafetei acestui satelit care seamana cu geografia Pamantului, informeaza site-ul www.nature.com consultat ieri de Rompres. Aceste imagini indica prezenta "raurilor, stancilor, a lacurilor si a norilor, elemente care alcatuiesc o adevarata geografie" complexa si variata la suprafata lui Titan, a precizat Tony McDonnell de la Open University din Marea Britanie. Fotografiile prezinta un teren brazdat de canale sinuoase care coboara dintr-o zona delurita spre o zona intunecata care pare a fi un ocean. Interpretarea acestor poze este evidenta pentru oricine a vazut macar odata in viata imagini de la mare inaltime ale Terrei, a precizat si Peter Smith de la University of Arizona din Tucson.

"Aceleasi caracteristici de relief pot fi observate de fiecare data cand te afli intr-un avion deasupra unei linii de coasta", a mai adaugat el. "Nu dispunem inca de nici o dovada ca exista o substanta lichida care sa strabata aceste linii care seamana mai mult cu albiile secate ale raurilor din Arizona (...) dar un lucru este cert - aceste canioane nu s-au sapat singure", a afirmat el cu privire la imaginile canalelor de pe Titan. Rocile fotografiate de Huygens in vecinatatea locului de asolizare poarta de asemenea urmele actiunii unui lichid compus din hidrocarburi (in principal metan si etan). Aceste roci "sunt foarte netede fapt care indica cu siguranta existenta unui proces fluvial care le-a modelat", a apreciat si Andrew Ball, un alt membru al echipei de cercetatori de la Open University. Oamenii de stiinta au speculat ca Titan ar putea sa ne ofere imaginea inghetata a conditiilor de pe Pamantul primordial, iar aceste prime descoperiri intemeiaza astfel de ipoteze, a mai apreciat Tony McDonell.

"Inca nu exista nici un fel de dovezi ca ar putea exista viata (...) dar putem observa existenta materiei in toate cele trei faze de agregare, precum si existenta mecanismelor de transport intre aceste stari: evaporare, nori, ploi si rauri. Astfel se creaza conditiile pentru dezvoltarea unor molecule organice complexe", primul pas pe drumul aparitiei vietii, a explicat el. Un alt factor foarte interesant descoperit de misiunea Huygens este ca suprafata lui Titan pare a fi extraordinar de tanara pentru ca nu a putut fi remarcat nici macar un singur crater de impact. Spre deosebire de ceilalti sateliti din sistemul nostru solar, Titan are o atmosfera densa care poate distruge meteoritii mai mici inainte de impactul cu solul. Dupa toate probabilitatile se pare ca varsta crustei de la suprafata lui Titan nu depaseste 10 milioane de ani. In anumite zone suprafata lui Titan este foarte deschisa la culoare, fapt care sugereaza prezenta unei substante lichide care spala cu regularitate solul inghetat - ar putea fi semnul existentei ploilor de metan. Echipele de oameni de stiinta care studiaza datele primite de la suprafata lui Titan au anuntat ca vor publica noi detalii vineri 21 ianuarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.