Informaticienii de la Institutul german Fraunhofer au prezentat, cu ocazia Targului CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gandurile, transformandu-le in propozitii coerente. Pentru a fi "cititi" de calculator, oamenii se asaza in fata aparatului si isi ataseaza pe cap un dispozitiv intesat de senzori, care permite evaluarea activitatii cerebrale.

In cadrul targului de la Hanovra au fost testate, joi si vineri, doua prototipuri de "cititoare de ganduri", construite de o echipa de informaticieni de la Institutul german Fraunhofer si specialisti in neurologie.

Dupa ce subiectul si-a postat pe cap dispozitivul de "citire", semnalele electrice de la creier au fost transmise, prin intermediul senzorilor si cablurilor, catre calculator. Acesta le-a analizat si le-a transformat ulterior in cuvinte si mai apoi in fraze.

Klaus-Robert Muller, de la Institutul Fraunhofer, a explicat ca persoanele ale caror ganduri au fost "citite" si-au imaginat diverse lucruri. "Subiectii si-au imaginat fie ca iau o minge in mana, fie ca imping o usa sau orice alte miscari", a spus el. Fiecare actiune imaginata a determinat deplasarea cursorului de pe monitor si selectarea literelor necesare pentru scrierea cuvintelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.