Desi sute de mii de oameni si-au pierdut viata in urma groaznicelor tsunami din Asia, nici un membru al tribului Moken, care locuieste in zona insulelor Surin, nu a murit. Datorita faptului ca pot citi semnele naturii, acestia au fost printre foarte putinii care s-au putut salva la timp. Desi considerati pana acum a fi "inapoiati", "salbatici" si "necivilizati", lumea incepe sa inteleaga ca totusi cultura si obiceiurile acestor oameni ar trebui respectate si conservate, comenteaza ABC News.

Au existat semne. Cu doua saptamani inainte de dezastrul care a devastat si Insulele Surin, tiganii tribului Moken, care traiesc din pescuit, au povestit ca au vazut cateva "creaturi din adancuri" care au iesit la suprafata, fara nici un motiv. Ei au fost uluiti sa vada cum nenumarati crabi si homari au iesit din gaurile in care stau de obicei si au migrat catre alte locuri.Desi cei din tribul Moken au discutat la acea vreme despre aceste fenomene bizare, nu au stiut cum sa le interpreteze.

Cu trei zile inainte de devastatoarele tsunami, samanul tribului, Burong Klathalay, care face parte din sfatul batranilor, a afirmat ca spiritele ancestrale au venit la el si l-au avertizat ca vine dezastrul. "In visul meu, spiritele m-au avertizat ca va veni o nenorocire. Feriti-va!" a relatat Burong. In acelasi vis, samanul le-a rugat pe spirite sa le crute viata celor din trib si le-a promis acestora ofrande bogate in schimb.

Ultimul semn care prevestea tragedia a fost in ziua urmatoare unei nopti cu luna plina, cand urma sa se declanseze dezastrul. Apa marii s-a retras brusc, astfel incat barcile celor din tribul Moken erau cat pe ce sa se loveasca de recifurile de corali. Ingroziti de prevestirile care se adevereau, tiganii au fugit in munti. Cu bebelusii in brate, mamele fugeau alaturi de barbatii lor care carau ceilalti copii in carca si ii ajutau si pe cei batrani, Mokenii au fugit in munti si s-au adapostit in baraci de bambus.

Intelepciune ancestrala

Astazi, toti cei din tribul Moken sunt in viata, in afara de un barbat in varsta de 30 de ani, care, semiparalizat, nu a reusit sa ajunga in munti.

Cei din tribul Moken nu au avut nici un fel de tehnologie avansata care sa-i avertizeze de sosirea valurilor ucigase. Ei au supravietuit numai pentru ca traiesc intr-o relatie foarte apropiata cu natura si pentru ca tin cont de acea "intelepciune ancestrala" care poate fi catalogata ca superstitie, ceea ce oamenii educati catalogheaza ca fiind "credinte primitive, neevoluate".

Acum, tribul Moken a intrat in lumina reflectoarelor. Povestile lor sunt repetate de agentiile de presa si de televiziunile din intreaga lume. Cand sunt intervievati, ei isi spun povestile cu mandrie si seriozitate.

"Cred ca acum din ce in ce mai multi oameni au aflat de Moken, invata sa accepte existenta lor si invata sa le respecte traditiile si intelepciunea lor ancestrala care i-a salvat" a declarat Narumon Arunotai de la Institutul de Cercetari Sociale de la Universitatea Chulalongkorn, care studiaza acest trib de zece ani.

"Tiganii din tribul Moken traiesc foarte aproape de natura. Viata lor depinde de asta, astfel incat ei si-au dezvoltat un instinct ascutit si vigilent al pericolului. Putem invata de la ei daca vom accepta ca inteligenta lor este legitima", a adaugat Narumon Arunotai.

Povesti antice

Cei din tribul Moken sunt indigeni care au trait pe coastele marii Andaman de secole. Potrivit cercetatorilor, ei poseda o harta a marii si sunt scufundatori si pescari foarte priceputi. Oricum, unii dintre Mokeni stiu ca ceilalti oameni de pe insula ii considera "murdari, necivilizati si needucati".

Probabil ca aceasta tragedie va schimba mentalitati si va alunga prejudiciile care ii condamna pe acesti minoritari, cum sunt Mokenii, si va reinvia cultura lor care este pe cale de disparitie.

Sub amenintarea devastatoarelor tsunami, credinta in spiritele antice si in mituri ar putea fi revigorata, ca si legaturile cu natura care s-au pierdut in civilizatia moderna.

Din adaposturile lor provizorii, tribul Moken povesteste despre tragedie, despre semnele lor, despre cum au presimtit pericolul si cum au supravietuit datorita lectiilor pe care le-au invatat.

"Cei din tribul Moken vorbesc despre miturile lor antice care sunt o colectie de amintiri sociale si intelepciune, la care acum au adaugat si ei propria experienta" a comentat cercetatoarea Chainarong Sethachue. De exemplu, ei vorbesc despre o previziune a stramosilor lor care au avertizat ca "intr-o zi, buricul marii va suge toata apa si apoi o va scuipa la loc sub forma de valuri. Multi oameni vor muri atunci. Nici nu m-am gandit ca asa ceva se va intampla vreodata cu adevarat" a povestit unul din membrii tribului, Kalya Lek-awut, care a adaugat ca samanul "a spus ca ar terbui sa ma feresc, pentru ca s-ar putea ca previziunile sa se adevereasca in timpul vietii mele".

Tiganii marilor

Cei din tribul Moken, in fiecare an, in luna aprilie, timp de trei zile, nu mai muncesc deloc, canta, danseaza si intra in transa in cadrul sarbatoririi spiritelor lor ancestrale A-baab si E-boom. Ei dau ofrande acestora pentru urmatoarele predictii si cer sa fie protejati.

In sudul insulelor Surin traiesc in jur de 200 de membri Moken, care sunt cunoscuti ca fiind "tiganii marilor". Ei sunt mai inchisi la culoare decat majoritatea thailandezilor si au parul cret.

"Ceea ce stiu ei despre natura ar trebui sa se studieze in scoli. Ei traiesc toata viata pe mare si detin informatii pe care noi nu le stim. Ar fi foarte bine daca am putea invata de la ei", este de parere unul dintre cercetatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.