Un grup neguvernamental "Michigan Lawsuit Abuse Watch" a organziat un concurs pentru cele mai stupide intructiuni sau avertizari de pe diverse produse. Sponsorii concursului au declarat ca telul acestei competitii este "sublinierea ideii conform careia teama de procese civile sau consecinta unor astfel de procese, este ca pe diverse produse apar instructiuni si averitazari care la un moment dat depasesc orice limita".

Castigatorii locurilor I, II si III au primit chiar si bani ca premiu pentru "ingeniozitatea" lor. Premiul I si 500 de dolari a fost castigat, fara nici o urma de indoiala, de catre Ed Gyetvai, din Oldcastle, Ontario, care a scris pe periile de toaleta "a nu se utiliza pentru igiena personala". Premiul al II-lea si suma de 250 de dolari i-a revenit lui Matt Johnson, din Naperville, Ill., care a aplicat pe scuterele pentru copii urmatorul avertisment: "acest produs se misca atunci cand este folosit". Si in sfarsit, cel de-al treilea premiu, care isi merita cu prisosinta cei o suta de dolari primiti i-a fost acordat lui Ann Marie Taylor, din Camden, S.C., care, grijulie, a scris pe un termometru digital ca "odata utilizat rectal, termometrul nu ar trebui utilizat oral".

Desi nu au fost mentionate, exista foarte multe astfel de instructiuni sau avertizari care la un moment dat par ireale. Aceste masuri s-au luat totusi in urma unor procese civile care mai de care mai ciudate, sau sunt masuri "preventive" care sunt menite sa evite astfel de procese. Cei care au dorit sa cumpere o oglinda pentru biciclete, au fost stupefiati sa constate ca pe aceste produse scrie "De retinut: obiectele din oglinda sunt de fapt in spatele dumneavoastra". Daca s-ar orienta catre un parasolar pentru masina, cumparatorii sunt avertizati ca "nu conduceti cu parasolarul pe parbriz".

Interesant este un pachet de bile de jucarie, pe care scrie "aceste produse contin granule mai mici de trei milimetri. Nu se recomanda copiilor sub 14 ani in Europa sau sub opt ani in USA". Nu se stie la ce s-a referit producatorul cand a facut aceste specificatii. Si gospodinele sunt protejate si sunt sfatuite, prin intermediul unui biletel de pe fierul de calcat ca "Atentie! Nu calcati niciodata hainele, daca sunteti imbracat cu ele". Se stie ca produsele ecologice au din ce in ce mai mare cautare, iar produsele testate pe animale sunt condamnate si fac obiectul a numeroase nemultumiri si reclamatii. Pentru a evita astfel de neintelegeri si complicatii, producatorul unui spray pentru insecte avertizeaza: "Ucide muste, viespi, tantari si alte insecte zburatoare. Acest produs nu a fost testat pe animale". Aceste avertizari nu sunt exemple singulare si, de cele mai multe ori, desi evita eventuale procese, jignesc consumatorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.