Una dintre marile enigme ale lumii. Unii spun ca puterile sale mistice provin de la originile sale antice, fiind un simbol aztec al mortii, relateaza cotidianul britanic The Independent. Altii sunt de parere ca acest craniu de cristal este unul din cele 13 cranii care vor prezice destinul umanitatii in momentul in care cineva va reusi sa le reuneasca.

Indiferent de ce legende circula in jurul craniului de cristal care acum se afla la Muzeul britanic din Londra, un lucru este sigur: nici un obiect din vastul muzeu nu a starnit atata interes din partea vizitatorilor si din partea adeptilor New Age.

Desi a ajuns un mit, acum stiinta poate, in sfarsit, sa-si spuna cuvantul in acest caz. Mai mult, cercetatorii tind sa distruga acest mit care a starnit imaginatia a milioane de oameni si sustin ca acest craniu este un fals.

Specialistii care au analizat suprafata craniului au stabilit ca a acesta a fost taiat si slefuit cu niste discuri abrazive de forma rotunda, un fel de "roata tocilarului", instrument specific bijutierilor din Europa secolul al XIX-lea dar absent in America pre-columbiana. Atat istoricii cat si cercetatorii cred ca obiectul a fost taiat dintr-o bucata de cristal din Brazilia, de unde a fost adus probabil de slefuitori din Europa, probabil din Germania. Acestia au vandut craniul colectionarilor, sustinand ca este o relicva a civilizatiei antice aztece, din Mexic.

Argumentele scepticilor

Primele dubii in ceea ce priveste autenticitatea craniului (care este aproape in marime naturala) au aparut acum zece ani, iar acum testele confirma aproape cu certitudine ca acest obiect nu a apartinut civilizatiei aztece, a declarat profesorul Ian Freestone de la Universitatea Wales de la Cardiff, care a lucrat si la Muzeul Britanic de la Londra. "Nu suntem deloc convinsi ca in Mexic exista un filon care sa poata produce un cristal de o asemenea marime. Avem dovezi destul de solide ca aceasta roca ar proveni din Brazilia. Daca ne uitam la cristalele slefuite ale aztecilor, observam ca stilul de slefuire este complet diferit." a declarat profesorul Freestone.

Aceste descoperiri nu pot stabili cu precizie ca acest craniu este un fals, insa oamenii de stiinta au inceput sa investigheze suprafata craniului cu aparatura de ultima ora, care a relevat faptul ca acest obiect a fost cu certitudine slefuit cu un obiect rotund, cu o roata - iar aztecii nu au folosit niciodata roata.

"Toate aceste dovezi sugereaza ca obiectul nu este atat de vechi pe cum se crede si ca nu are cum sa aiba origini aztece" a mai declarat profesorul Freestone.

Extinderea cercetarilor l-a indicat ca vanzator al craniului pe Eugene Boban, un colectionar de artifacte pre-columbiene din secolul al XIX-lea care se pare ca a mai vandut inca doua astfel de obiecte, care pretindea ca ca sunt antice.

Nu se stie prea multe despre acest Boban, decat ca era cetatean francez si ca a stat 20 de ani in Mexic. Alte documente vorbesc despre faptul ca acest craniu a ajuns in anul 1897 la bijutierul Tiffany care l-a vandut muzeului Britanic. Se pare ca inainte Boban a incercat sa vanda acelasi craniu si muzeului Smithsonian. Tot acest colectionar este cel care a vandut un alt obiect similar unui colectionar care ulterior l-a donat Muzeul Omului din Paris, unde se afla si astazi.

Este foarte ciudat cum un singur individ, si anume acest Boblan, a reusit sa intre in posesia a doua cranii de cristal pre-columbiene, mai ales in lumina noilor dovezi stiintifice care vorbesc despre acestea ca niste falsuri.

Legendele

O legenda americana vorbeste despre existenta a 13 cranii care ar putea vorbi, daca ar fi reunite, despre originile si destinul umanitatii. Interesant este ca totusi exista 12 cranii de acest fel in lume, dintre care trei se afla in colectii particulare. Curatorii muzeului mai vorbesc si despre cei care cred in aceste legende si care i-au acuzat ca ascund craniile de ochii lumii si ca "ar capta energiile cosmice ale acestora".

Joshua Shapiro, un autor care crede totusi ca aceste cranii au proprietati mistice, a declarat este dificil pentru el sa comenteze aceste descoperiri care "parca ar vrea sa discrediteze aceste cranii si provenienta lor". "Totusi, aceste intrebari nu sunt atat de importante incat sa arunce o umbra de indoiala asupra simbolurilor acestor cranii", a declarat Shapiro

Profesorul Freestone accepta ca ultimele descoperiri nu ii vor convinge pe "adeptii" acestuia ca aceste cranii sunt falsuri si declara ca "imediat ce am spus ca a fost polizat intr-un fel, apare altcineva care afirma ca a fost modificat ulterior. In acest mod este greu sa facem ceva serios in acest mod, avand oameni care refuza sa accepte realitatea".

In orice caz, chiar daca este sau nu un fals, craniul din Londra inca trezeste un imens interes printre vizitatori. Chiar si profesorul Freestone recunoste ca oricum este un obiect fantastic, chiar si pentru Germania secolului al XIX-lea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.