Bauturile dietetice, recomandate in multe dintre curele de slabire, nu sunt recomandate pentru cocteilurile care contin alcool, pentru ca induc mai repede starea de ebrietate.

Cele mai expuse in acest caz sunt femeile, care sunt si cele mai mari consumatoare de bauturi dietetice. Astfel, in cazul in care o bautura racoritoare care are in compozitie zahar este inlocuita cu una dietetica, starea de ebrietate se poate instala mai rapid.

Un exemplu in acest sens este combinatia de vodca si limonada dietetica. Dupa un singur cocteil de acest fel - cu numai 50 de mililitri de votca -, alcoolemia creste la un nivel care, de exemplu, l-ar putea impiedica pe consumator sa conduca un autovehicul. Mai mult, acesta nu simte ca s-ar afla in stare de ebrietate, continuand astfel sa consume combinatia de alcool si bautura fara zahar.

"Amestecurile de bauturi alcoolice cu sucuri care contin indulcitori artificiali prezinta un pericol pentru consumatori, care pot ajunge in situatia de a se intoxica cu alcool", spune medicul Dennis Thombs, de la University of North Texas, scrie MEDIAFAX.

Acesta a condus un studiu la care au participat 16 femei si barbati si care a fost realizat in trei etape. In prima dintre ele, participantii la cercetare au consumat alcool cu suc de citrice care continea zahar. In cea de-a doua etapa, alcoolul a fost servit impreuna cu o versiune dietetica a aceleiasi bauturi racoritoare, in timp ce in cea de-a treia etapa subiectii au consumat numai bauturi racoritoare.
La finalul fiecarei etape, participantilor la studiu le-a fost masurata alcoolemia si au fost intrebati cat de ametiti se simteau sau daca se credeau apti sa conduca autovehicule. Rezultatele au fost surprinzatoare chiar si pentru specialisti.

"Masuratorile efectuate dupa ce subiectii au consumat alcool si suc dietetic au aratat o concentratie de alcool in aerul respirat mai mare decat in cazul in care aceeasi cantitate de alcool a fost ingerata cu o bautura racoritoare cu zahar", a spus Cecile Marczinski, cercetator al Northern Kentucky University.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Potrivit specialistilor, ingrijorator este faptul ca majoritatea celor care beau alcool cu bauturi racoritoare dietetice nu simt niciun fel de senzatie de ameteala sau vreo modificare a starii de luciditate care sa ii determine sa isi tempereze consumul. Situatia ar fi cauzata, mai spun acestia, de faptul ca bauturile fara zahar favorizeaza o mai mare absorbtie a alcoolului in sange.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.