Una dintre cele mai impresionante colectii de cutii de chibrituri din sud-estul Europei se afla la Timisoara. Posesoarea ei, Dorotea Momir, a inceput sa culeaga cutiutele din intreaga lume, inca din 1965. Colectia numara astazi aproape 3.000 de piese.

Pasiunea pentru chibrituri a venit pentru Dorotea Momir inca din copilarie. "Prima piesa, respectiv primele doua cutii de chibrituri, le-am co-lectionat in 1965, deci in urma cu patru decenii. Aveam vreo 10 ani. Fusesem cu scoala la cinema, cu tovarasa invatatoare, vizionaseram filmele "Cartierul veseliei" si "Harap Alb". La scurta vreme dupa aceea, am vazut cutii de chibrituri pe care erau lipite etichete cu numele filmelor pe care le vazuseram.

A fost momentul acela despre care se spune ca ai inceput sa observi lumea", povesteste colectionara. "Colectia mea cuprinde la ora actuala aproape 3.000 de piese. Majoritatea, vreo 1.500 romanesti si peste 1.000 din alte tari. Am cutii si plicuri de chibrituri mai noi ori mai vechi, am un plic de chibrituri cu imagini din Viena, am cutii minione din Olanda, cat o jumatate de cutie obisnuita, am si etichete de pachet de cutii de chibrituri, acestea jucand rolul colitei din filatelie!. Am chiar si o cutie de chibrituri in forma de casuta".

De ce cutii de chibrituri si nu cutii de bomboane, de exemplu? Raspunsul este simplu. "Ma incanta, pur si simplu, fiecare piesa. Sunt in stare sa petrec ore in sir privindu-le, reprezinta un mod placut de petrecere a timpului liber. Un colectionar adevarat vede mesajul pe care i-l transmite piesa din mana sa si culege informatii in legatura cu mesajul, dar si referitoare la cutia de chibrituri."

Ii este greu sa aleaga una singura cea mai si cea mai, toate piesele vechi le poate considera ca fiind mai deosebite prin vechimea lor, si nu ca valoare. Dorotea detine cateva piese extrem de rare fabricate in anii 1945 - 1947, precum si un plic fabricat in Anglia, in anul 1953, cu ocazia incoronarii reginei Elisabeta a II-a. "Nu am incercat niciodata sa imi evaluez colectia in bani. Nu exista cataloage de cote in lumea colectionarilor de cutii de chibrituri. De obicei, adevaratii colectionari fac schimburi si nu vand piesele de colectie".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.