Cercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa obtina tesut renal pornind de la celule susa pluripotente induse, o premiera mondiala, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Communications.

Cercetarile echipei coordonate de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul medical al Universitatii din Kyoto, asupra celulelor susa pluripotente au permis generarea de tesut al mezodermului intermediar - care formeaza mare parte din rinichi -, cu o rata de reusita de 90%, dupa cultivarea celulelor timp de 11 zile in laborator.

Reconstruirea rinichilor afectati este un procedeu foarte dificil. Descoperirea echipei de cercetatori japonezi reprezinta o prima etapa pentru realizarea transplanturilor de tesut renal obtinut din celule susa pluripotente induse.

Insa cercetatorii nu stiu deocamdata daca simplul transplant de celule obtinute in laborator este suficient pentru a vindeca bolnavii suferind de maladii renale.

Celulele susa pluripotente induse sunt create din celule adulte aduse in stadiu cvasi-embrionar, care apoi se pot transforma in orice tip de celula din mediul in care sunt plasate, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii japonezi au descoperit ca prin aceeasi metoda se pot obtine celule suprarenale si ale glandelor reproducatoare.

Domeniul celulelor susa este unul extrem de important. Anul trecut, cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Utilizarea celulelor susa pluripotente induse nu pune o problema de etica, asa cum se intampla cu celulele susa prelevate de la embrioni umani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.