Un varf de lance vechi de peste 40.000 de ani, folosit de omul de Neanderthal, este expus in aceasta perioada la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, obiectul fiind cel mai vechi artefact descoperit pana acum in judetul Alba.

Varful de lance, descoperit de arheologi in urma cu peste trei ani intr-o comuna din Alba, poate fi vazut, pana la mijlocul lunii viitoare, intr-o expozitie deschisa in cadrul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.

Arheologul Ilie Lascu, care a facut parte din echipa care a descoperit obiectul, a declarat, duminica, potrivit MEDIAFAX, ca este vorba de o unealta paleolitica, datata undeva la 50.000-35.000 de ani inaintea erei noastre. Lascu a spus ca obiectul confectionat din roca a fost folosit mai intai ca varf de lance, iar apoi, dupa ce s-a deteriorat, a fost folosit ca unealta pentru razuirea blanurilor de animale.

Potrivit sursei citate, artefactul are o vechime de peste 40.000 de ani si este cel mai vechi obiect produs de om descoperit pe teritoriul judetului Alba.

Varful de lance a fost gasit in 2009, in urma unor sapaturi arheologice desfasurate in zona localitatii Pianu de Jos. Arheologii albaiulieni sustin ca obiectul este cu atat mai inedit cu cat a fost descoperit in sol si nu intr-o pestera, locul unde sunt descoperite de obicei astfel de artefacte din paleolitic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.