Australia, despre care cercetatorii au crezut ca a fost un teritoriu izolat intre aparitia primilor oameni, in urma cu 40.000 de ani, si sosirea europenilor, in secolul al XIX-lea, s-a confruntat cu un val de imigranti veniti din India in urma cu circa 4.000 de ani.

Autorii studiului, ale carui rezultate au fost publicate luni in Statele Unite, spun ca acei imigranti ar fi adus cu ei in Australia anumite unelte din piatra de mici dimensiuni, denumite microlite, dar si dingo-ul, o specie de caine salbatic care traieste in Australia, informeaza AFP.

Datarile acestor unelte si ale ramasitelor fosilizate ale acelor animale au aratat ca ele dateaza din urma cu 4.000 de ani, au precizat savantii de la Institutul Max Planck din Germania, autorii acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Cercetatorii germani au comparat anumite variatii genetice ale aborigenilor din Australia cu cele ale populatiilor din Noua Guinee, din Asia de Sud-Est si din India, scrie MEDIAFAX.

"Rezultatele ne fac sa ne gandim la un flux substantial de gene din India venite in Australia acum 4.230 de ani, cu mult inainte de primele contacte cu europenii", a declarat Irina Pugach de la Institutul Max Planck, coordonatoarea studiului.

"Aceasta perioada coincide si cu numeroasele schimbari din Australia, reflectate de datele arheologice, precum tehnologia uneltelor din piatra si maniera de a transforma plantele. In conditiile in care noi am detectat un flux de gene din India, sosite in Australia in jurul aceleiasi perioade, este probabil ca acele schimbari si aparitia cainelui dingo sa fie asociate cu respectiva migratie", a adaugat Irina Pugach.

Aceeasi analiza genetica a dezvaluit si o origine comuna a populatiilor aborigene din Australia, Noua Guinee si a grupului Mamanwa, un grup etnic din Filipine, care dateaza din urma cu 35.000 - 45.000 de ani.

In acea perioada, Australia si Noua Guinee formau un singur bloc geografic, denumit Sahul.

Potrivit oamenilor de stiinta, cele trei grupuri s-au despartit in urma cu aproximativ 36.000 de ani.

Citeste si:
Formula 1 Australia: Max Verstappen câștigă după o cursă...
Formula 1 Australia: Max...

"Aceasta descoperire intareste ipoteza potrivit careia populatiile descind dintr-un prim flux migrator din Africa, plecat spre Sud, in timp ce alte grupuri au ajuns acolo mai tarziu", precizeaza Mark Stoneking de la Institutul Max Planck, coautor al studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.