In conditii de gravitate zero, lacrimile nu curg, asa cum s-ar intampla in mod normal pe Pamant ci se acumuleaza in jurul globului ocular.
Chris Hadfield, astronaut ISS, a descris actiunea de a plange in spatiu ca fiind dureroasa din acest motiv. Fiind intrebat pe Twitter daca astronautii pot plange in spatiu acesta a raspuns: „Ochii produc lacrimi dar ele raman in ochi si formeaza o minge lichida. De fapt, ele incep sa usture putin. In spatiu, lacrimile nu se varsa”.

Plansul, din punct de vedere evolutiv este considerat a fi un act cu efect paliativ si nu un unul dureros. Insa in conditii de gravitate zero, vederea poate fi afectata. Una dintre explicatii ar putea fi ca atunci cand oamenii petrec mult timp in microgravitatie, fluidele incep sa se deplaseze spre cap. O alta varianta ar fi ca spatiul provoaca senzatia de uscare a ochilor, motiv pentru care aparitia brusca a lacrimilor poate produce usturime.

Din fericire, daca lacrimile apar la bordul navei, astronautul si le poate inlatura cu o bucata de material sau poate astepta pana devin suficient de mari pentru a iesi singure din ochi, scrie theatlantic.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.