Cimpanzeii poseda simtul echitatii, o trasatura despre care oamenii de stiinta credeau ca apartine doar oamenilor, potrivit unui studiu realizat de savantii americani.

Pentru a realiza acest studiu, savantii americani au supus sase cimpanzei adulti unui test conceput sub forma unui joc. In paralel, acelasi test a fost dat de 20 de copii ale caror varste erau cuprinse in intervalul 2-7 ani.

Repartizati in perechi, unul dintre jucatori trebuia sa aleaga intre doua jetoane de culori diferite. In colaborare cu partenerul sau, acel jeton putea fi schimbat apoi cu alimente, in cazul cimpanzeilor, si cu abtibilduri, in cazul copiilor.

Unul dintre jetoane permitea o impartire egala a recompensei intre cei doi parteneri, in timp ce celalalt il favoriza pe jucatorul care alegea jetonul, in detrimentul partenerului sau de joc.

Odata ales jetonul, acela care il tinea in mana trebuia sa il dea partenerului sau, care, la randul sau, il inmana cercetatorului care supraveghea testul, pentru a obtine hrana sau abtibilduri, scrie MEDIAFAX.

In fiecare pereche, cei doi jucatori trebuiau sa se puna de acord in ceea ce priveste alegerea jetonului.

Ca si copiii, cimpanzeii au reactionat la acest test asa cum o fac oamenii adulti. Atunci cand era nevoie de cooperarea celuilalt - pentru a preda jetonul cercetatorului-supraveghetor -, primatele, ca si copiii, alegeau jetonul care le permitea sa imparta recompensa.

In schimb, intr-o versiune modificata a jocului, in care acordul celui de-al doilea partener nu era necesar pentru a obtine recompensa, cimpanzeii, ca si copiii, alegeau optiunea care ii avantaja.

Cimpanezii, care se arata foarte cooperanti si cand traiesc liberi in natura, trebuie sa posede un anumit simt al echitatii pentru a putea sa beneficieze de cooperarea semenilor lor, au explicat cercetatorii de la Centrul national pentru cercetari asupra primatelor de la Universitatea Emory din statul american Georgia.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.