Cartofii prajiti: un fel de mancare pe cat de comun, pe atat de savuros. Dar oare unde au fost facuti prima data?

Potrivit francezilor, „le frite“ a fost inventat de comerciantii de pe Pont Neuf din Paris chiar dupa Revolutia Franceza, la sfarsitul secolului XVIII. Dar folclorul belgian spune ca acesti cartofi pai au fost inventati, accidental, in secolul al XVII-lea, de catre locuitorii din Namur, o localitate din sudul Belgiei. Intr-o zi, cand raul Meuse era inghetat, pescarii locali au taiat cartofi in feliute care semanau cu pestii mici (pe care nu-i puteau pescui din cauza inghetului) si i-au prajit, relateaza adevarul.ro.

Un istoric francez, Madeline Ferrière, spune ca exista marturii potrivit carora acest preparat, impreuna cu chiftelutele din cartofi si castanele prajite, era vandut pe strada, in zona podului Pont Neuf, de catre comercianti ambulanti, imediat dupa 1789, cand a avut loc Asaltul Bastiliei. Si Marea Britanie sustine ca a inventat „chipsurile“. Exista referinte la „chipsurile“ din cartofi la inceputul secolului XIX, cand acest produs a inceput sa fie vandut in Marea Britanie.

Daca belgienii nu pot fi creatorii cartofilor prajiti, atunci se multumesc sa fie cei care au reinventat reteta.

„Noi, belgienii, am transformat cartoful prajit in ceva nobil, de sine statator“, spune Albert Verdeyen, co-autor al unei carti despre cartofi. „Mai presus de toate, stapanim mult mai bine decat oricine altcineva arta dublei prajiri, pana cand cartofii se fac aurii si crocanti“.

Citeste si [VIDEO] Secretul prepararii cartofilor prajiti de la McDonald's


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.