Inginerii din domeniul industriei automobilistice vorbesc deja despre prototipurile viitorului apropiat, masini “inteligente” care vor avea capacitatea de a-si monitoriza singure subansamblurile si care vor putea sa-si avertizeze proprietarul, spre exemplu, cat de mult va mai functiona motorul.

Aceste masini inteligente ar putea sa apara pe sosele in urmatorii ani, conform unui studiu prezentat la Congresul International al Inginerilor Mecanici desfasurat la Orlando in Florida.

"Sistemul de monitorizare a starii diferitelor piese si subansambluri va indeplini in mare acelasi rol pe care il are indicatorul de benzina fata de nivelul de combustibil din rezervor", a explicat Douglas Adams, autorul acestui studiu alaturi de Muhammad Haroon.

"Acest sistem va arata cat de repede o anumita piesa de la masina se uzeaza si va putea formula predictii cu privire la durata de functionare ramasa a sistemului din care acea piesa face parte", a mai precizat Adams, profesor de inginerie mecanica la Universitatea Purdue.

Vibratiile unei masini pot fi asemanate celor ale inimii umane, iar un specialist cu adevarat bun poate sa-si dea seama ce sunete sunt bune si care sunt prevestitoare de viitoare defectiuni, a mai explicat Adams.

"Orice sistem mecanic, asa cum este si suspensia unei masini, are o vibratie caracteristica, un fel de amprenta, atunci cand lucreaza in conditii normale. Aceasta vibratie ne ofera informatii despre cum functioneaza o piesa din subansamblu in raport cu celelalte. In cazul in care una dintre componente nu mai functioneaza la parametri normali, spre exemplu atunci cand un surub nu mai este strans cum trebuie, amprenta de vibratie a intregului sistem se schimba", a explicat el, adaugand ca aceasta tehnologie ar putea trece in productia de serie in urmatorii doi-trei ani.

Fabricantul de autoturisme Nissan Motors a prezentat o inventie ce-i va scapa pe proprietarii de masini de grija zgarieturilor. Tehnologia reface de la sine suprafata afectata in circa o saptamana.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.