Arheologii niponi din orasul Gunma au descoperit sub un strat de cenusa vulcanica ramasitele pamantesti bine conservate ale unui barbat din secolul al VI-lea in armura.

Barbatul era, potrivit arheologilor, un personaj de rang inalt.

"In mod normal, oamenii fug din fata scurgerilor de lava. Insa aceasta persoana a murit sfidand vulcanul", a explicat Shinichiro Ohki de la Fundatia pentru Cercetari Arheologice din Gunma.

"Daca era un nobil, este posibil ca el sa fi murit in timp ce se ruga sau incerca sa faca ceva in directia vulcanului, incercand sa il linisteasca", a adaugat arheologul japonez.

Corpul acestuia si craniul unui copil au fost descoperite in situl arheologic de pe Muntele Haruna din prefectura orasului Gunma, aflat la o distanta de circa 110 kilometri de Tokyo.

Aceasta zona a fost supranumita "Pompeiul Japoniei", o referire la orasul roman Pompei din regiunea Napoli, distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in anul 79 e.n., ce a fost descoperit aproape intact sub un strat gros de cenusa, 17 secole mai tarziu, scrie MEDIAFAX.

Corpul descoperit in Japonia purta o armura din placi de metal legate intre ele cu sireturi din piele, o tehnica ultramoderna pentru acea epoca, importata din peninsula coreeana.

Shinichiro Ohki considera ca acea armura ar fi putut sa ajunga in Japonia in acelasi timp cu aparitia echitatiei, spre sfarsitul secolului al V-lea e.n. Arheologul nipon spune ca armura este mult mai sofisticata decat armurile din metal din epoca, confectionate dintr-o singura placa.

"Acest lucru inseamna ca persoana ocupa o pozitie inalta in societate. Era probabil un conducator regional".

Oamenii de stiinta vor efectua o serie de analize pentru a determina daca barbatul provenea din aceeasi familie cu victimele ingropate in mormintele antice din acea regiune.

Arheologii vor compara, totodata, ADN-ul oaselor barbatului cu cel al craniului copilului, pentru a vedea daca acestia erau rude si pentru a intelege motivul pentru care au murit dupa toate probabilitatile impreuna, in acelasi loc si in acelasi moment.

Citeste si:
Oase nu l-a iertat pe CRBL. Cei doi s-au certat, după 15 ani de...
Oase nu l-a iertat pe CRBL....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.