Oamenii de stiinta americani au pus la punct un nou tip de "brat robotizat", comandat prin intermediul gandurilor, care i-a permis unei femei paralizate sa isi recapete intr-o anumita masura controlul si libertatea de miscare a acestei maini artificiale.

Reusita cercetatorilor americani reprezinta un pas major facut in procesul de concepere a protezelor controlate prin intermediul gandurilor, cu care ar putea fi echipati pacientii paralizati (in urma unor accidente, atacuri vasculare cerebrale etc.) sau amputati. Studiul savantilor americani a fost publicat in revista medicala britanica The Lancet, potrivit MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta se intereseaza de multa vreme de o astfel de interfata creier-masina, care, prin intermediul unor electrozi fini implantati in corp, poate sa detecteze semnalele electrice emise de partea din creier asociata cu miscarile membrelor.

Aceste semnale sunt transcrise in limbaj informatic cu scopul de a actiona proteza (mana artificiala).

Spre deosebire de alte sisteme, echipa de cercetatori americani de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania a avut o abordare complet diferita, folosind un model de algoritm (program) informatic care imita foarte bine maniera in care un creier sanatos controleaza miscarile membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.

Rezultatul a fost o mana robotizata care poate fi miscata mult mai precis si de o maniera mai naturala decat modelele precedente.

In luna februarie, cercetatorii din Pittsburgh au implantat doua retele de microelectrozi in cortexul motor stang al unei femei in varsta de 52 de ani devenita tetraplegica (paralizie a celor patru membre) din cauza unei maladii neurodegenerative cu care fusese diagnosticata cu 13 ani inainte.

La doua saptamani dupa operatie, proteza a fost conectata, iar pacienta a intrat intr-un program de 14 saptamani de antrenament (prinderea unor obiecte, asezarea unor cuburi etc.). Inca din a doua zi, ea a putut sa miste acea mana artificiala prin intermediul gandurilor.

La finalul programului, pacienta a putut sa indeplineasca diverse sarcini cu o rata de succes ce ajungea la 91,6 % si mult mai repede decat o facea la inceputul testului.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.