In sunetele tobelor si incantatiilor africane, liderii practicantilor cultului Santeria, un grup de afro-cubanezi, au prezis cum va fi anul 2005. Ei sustin ca acest an va aduce un razboi, vor cadea guverne, o serie de personalitati de prim rang vor parasi aceasta lume, iar oamenii vor fi mai infideli, relateaza cotidianul Sun-Suntinel.

Predictiile, cunoscute ca "Letra del Ano" - Scrisoarea anului - vorbesc despre ce va fi in lume anul acesta si au fost facute publice in primele zile ale lunii ianuarie. Multi cubanezi asteapta cu sufletul la gura aceste predictii, desi nu sunt adeptii Santeriei.

Mai mult de 800 de preoti Santeria, cunoscuti ca "babalao", s-au reunit la Havana si au elaborat scrisoarea "Miguel Febles Padron" denumita dupa ultimul mare preot.

Printre previziuni, babalao au afirmat ca "Regele renunta la coroana sa inainte de moarte". Preotii au insistat ca aceasta previziune nu se refera la presedintele Fidel Castro, care are 76 de ani si care este de 44 de ani la putere. Ei au declarat ca aceasta predictie se refera "la intreaga umanitate". Ei au mai mentionat ca 2005 va fi marcat de boli neurologice si psihiatrice, boli infectioase, de ficat, precum si alte afectiuni provocate de alimente "otravite" sau prost preparate.

Babalao sustin ca pe langa caderea unui guvern undeva in lume, unele popoare vor fi inrobite de un razboi, se vor distruge unele acorduri comerciale, pietele economice vor avea probleme, iar fenomenele meteorologice vor fi in continuare ciudate.

Babalao mai afirma ca desi Cuba cat si intreaga lume sunt expuse unor epidemii, tradari, interventii militare, omenirea nu ar trebui sa renunte la speranta. Anul trecut acest grup sustine ca a prezis pentru 2004 "o crestere a nivelului marii"

Pentru a tempera aspectele negative ale anului 2005, "Scrisoarea" vorbeste si despre imbunatatirea agriculturii si a medicinei, care "va gasi leacuri miraculoase" pentru diverse boli, dar recomanda si o "igiena imbunatatita, care poate preveni imprastierea unor epidemii de amploare".

Predictiile, care sunt de alftel destul de vagi si care pot fi interpretate in mai multe feluri, au fost facute publice in cadrul unor ceremonii fastuoase, din care n-au lipsit diverse incantatii si chiar si sacrificii animale. Santeria este un amestec intre catolicismul adus in Cuba de spanioli si traditiile spirituale Yoruba ale sclavilor africani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.