Geminidele, o ploaie de meteoriti mai lenti si mai luminosi decat alti meteori, vor ajunge in punctul maxim in noaptea de 13 spre 14 decembrie, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti.

Cei pasionati de stele cazatoare le vor putea observa si in aceasta iarna. Astfel, in noaptea de 13 spre 14 decembrie, Pamantul va trece printr-o zona in care se afla cantitati mari de praf lasate de asteroidul-cometa 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde in gazul atmosferic, lasand o dara luminoasa pe cer - steaua cazatoare.

Majoritatea stelelor cazatoare din perioada 4 - 17 decembrie par ca vin din constelatia Gemini (Gemenii). Din acest motiv, acesti meteori se numesc Geminide, potrivit explicatiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic din Bucuresti.

Geminidele au insa ceva deosebit: sunt mai lenti decat alti meteori si foarte luminosi. Astfel vor aparea "bolizi' (meteori foarte stralucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Geminidele pot fi observate oricand intre 4 si 17 decembrie, dar cei mai multi meteori se vor vedea in noaptea de punct maxim. In acest an, punctul maxim va fi inregistrat in noaptea de 13 spre 14 decembrie (14 decembrie, ora 1:30 TLR), acesta fiind momentul perfect pentru ca geminidele sa fie observate din Romania, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Observatorului Astronomic din Bucuresti, geminidele pot fi observate si in noaptea anterioara maximului sau in cea de dupa aceasta, putand fi vazute minimum 40-50 de stele cazatoare pe ora. In punctul maxim se pot vedea aproximativ 120 de stele cazatoare pe ora, daca observatile se fac din afara oraselor mari.

De asemenea, observatiile trebuie facute dupa miezul noptii, pana dimineata. Stelele cazatoare pot fi observate si fara instrument astronomic.

Specialistii de la Observatorul Astronomic din Bucuresti spun ca pentru a vedea stele cazatoare nu exista o directie anume in care cei interesati sa se uite. Secretul este insa urmatorul: cu cat se vor uita mai mult spre cer, cu atat vor vedea mai multe. De asemenea, avand in vedere ca este iarna, este recomandat ca pasionatii de astfel de fenomene sa se imbrace gros, sa stea intinsi pe un sezlong sau izopren, de preferabil intr-un sac de dormit. Dupa ce se vor aseza comod, cei interesati trebuie sa priveasca la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o ora. Acestia pot privi inspre est, sud, vest sau nord.

Geminidele sunt foarte lente asa ca pot fi admirate darele luminoase timp de o secunda sau mai mult. O particula de praf din acest curent intra in atmosfera cu o viteza de 35 km/s. Comparativ, leonidele (vizibile in noiembrie) au o viteza de 71 km/s, iar perseidele (vizibile in august) - 59 km/s.

Citeste si:
O zi ploioasă în vacanță? Ce activități poți face în aceste condiții
O zi ploioasă în vacanță? Ce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.