Un sigiliu imperial chinezesc, furat in 1860 din fostul Palat de vara din Beijing, in timpul unui jaf infaptuit de trupele franco-britanice, va fi scos la licitatie pe 17 decembrie, la Paris, a anuntat vineri presa chineza, citata de AFP.

Potrivit MEDIAFAX, sigiliul va fi scos la vanzare de casa Artcurial, cea mai importanta casa de licitatii din Franta, indica publicatia Global Times, precizand ca eforturile depuse de partea chineza pentru retragerea acestui obiect de la vanzare s-au soldat cu un esec.

In catalogul vanzarii "Art d'Asie" din 17 decembrie, casa Artcurial prezinta "o stampila imperiala rara din jad verde sculptat, datand din timpul domniei imparatului Qianlong (1736-1795) din dinastia Qing".

Stampila este gravata cu sase caractere care inseamna "Marele sigiliu al operelor examinate pentru a fi conservate in Biblioteca operelor imparatului", precizeaza casa Artcurial, care a estimat acest obiect la o suma cuprinsa intre 150.000 de euro si 200.000 de euro.

Potrivit casei Artcurial, obiectul a ramas de la sfarsitul secolului al XIX-lea in aceeasi colectie privata a unei familii franceze.

Autoritatile chineze recomanda sistematic boicotarea licitatiilor la care sunt scoase la vanzare obiecte din Palatul de vara si ii roaga pe colectionarii straini care detin acele obiecte furate sa le restituie Chinei.

Luna trecuta, reprezentantii casei Bonhams au retras de la o licitatie organizata la Londra doua obiecte de arta furate din Palatul de vara din Beijing, declarandu-se "dezolati" ca acest fapt a putut "sa cauzeze Chinei un sentiment de ofensa".

Pe 18 octombrie 1860, in timpul celui de-Al Doilea Razboi al Opiului, Inaltul Comisar Britanic din China, lordul Elgin, a ordonat distrugerea palatului si a gradinilor imperiale, construite de imparatii Yongzheng si Qianlong, care au fost jefuite si incendiate de trupele franceze si britanice.

Acel jaf a reprezentat pentru chinezi o mare umilinta si o trauma care au ramas vii in constiinta opiniei publice chineze pana in zilele noastre.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.