NASA a anuntat, marti, ca intentioneaza sa lanseze un nou robot de explorare stiintifica pe Marte in 2020, ale carui obiective urmeaza sa fie stabilite in perioada urmatoare, informeaza AFP.

"Administratia Obama s-a angajat sa realizeze o explorare serioasa a planetei Marte si cu aceasta misiune apropiata ne vom asigura ca Statele Unite vor ramane liderul mondial in ceea ce priveste explorarea planetei rosii", a declarat Charles Bolden, directorul NASA, potrivit MEDIAFAX.

Acest anunt a fost facut la cateva luni dupa ce NASA a dezvaluit ca va trimite, in 2016, robotul InSight pe Marte, pentru a identifica felul in care s-a format planeta rosie si pentru a afla daca miezul planetei este solid sau lichid - ca in cazul Terrei.

NASA va trimite si o sonda, Maven, in anul 2013, care se va plasa pe orbita martiana cu scopul de a studia si analiza atmosfera inalta a acestei planete.

Misiunea din anul 2020 va reprezenta o noua etapa a programului spatial american, care va raspunde provocarii lansate de presedintele Barack Obama - aceea de a trimite oameni pe Marte in anii 2030 -, a explicat Charles Bolden.

Dezvoltarea si conceptia viitorului robot vor avea la baza planurile dupa care a fost construit roverul Curiosity. NASA mizeaza astfel pe reducerea costurilor si a riscului de eroare. NASA afirma ca "o echipa de cercetatori va fi alcatuita, care va stabili obiectivele stiintifice ale misiunii".

Curiosity, un vehicul de o tona, cu sase roti, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu si mai sofisticat robot trimis vreodata pe Marte, a coborat in zona ecuatorului martian in craterul Gale pe 6 august, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina daca planeta rosie a permis in trecutul ei existenta vietii microbiene.

Misiunea din 2020 este compatibila cu proiectul de buget pe cinci ani al Casei Albe pentru anul fiscal 2013, insa depinde inca de alocarea de fonduri de catre Congres.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Administratia americana a pus capat, in februarie 2012, parteneriatului sau de explorare robotica a planetei Marte cu europenii, invocand constrangerile bugetare, spre consternarea oamenilor de stiinta americani.

Proiectul ExoMars din 2016 si 2018, dezvoltat de Agentia Spatiala Europeana, prevede trimiterea unei sonde, a unui modul de coborare si a unui robot pe Marte. In prezent, Rusia s-a implicat alaturi de ESA in acest proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.