Zeci de documente care au apartinut lui Jean-Etienne-Marie Portalis, ministrul Cultelor din timpul domniei lui Napoleon I, au fost adjudecate cu suma de 650.000 de euro (taxe incluse), in cadrul unei licitatii ce a fost organizata sambata, la Marsilia, informeaza AFP.

Aceasta licitatie a fost organizata de casa franceza Leclère.

Potrivit MEDIAFAX, documentele, prezentate intr-un catalog de 300 de pagini, contineau 150 de manuscrise originale, scrisori si suveniruri, conservate pana la aceasta licitatie pe o proprietate a familiei, unde Portalis (1746-1807) a trait, in apropiere de Saint-Cyr-sur Mer.

Organizator al ceremoniei de inscaunare a imparatului Napoleon I, pe 2 decembrie 1804, ministrul a avut parte de funeralii nationale, iar sicriul sau a fost primit in Panthéon.

Jean-Etienne-Marie Portalis este unul dintre artizanii Codului Civil, baza a dreptului privat francez, si al Concordatului incheiat intre Biserica si statul francez, aflat inca in vigoare in Alsacia si in departamentul Moselle.

Printre cumparatori s-au aflat juristi, notari, avocati, Biblioteca de Drept din Aix-en Provence, Arhivele Departamentale din Bouches-du-Rhône si Curtea de Casatie.

Doua mari tratate - "De l'usage et de l'abus de l'esprit philosophique durant le XVIIIe siècle" si "Des sociétés politiques" - au fost vandute cu 23.000 de euro respectiv 18.000 de euro.

O bijuterie exceptionala - Marele Vultur al Legiunii de Onoare - a fost achizitionata cu 150.000 de euro.

In schimb, pledoaria lui Portalis in favoarea tolerantei intre religii ("La validité des mariages des protestants en France") nu si-a gasit cumparator.

Avocat stralucit, administrator al regiunii Provence la varsta de doar 24 de ani, Portalis s-a facut repde remarcat de Choiseul, ministru sub regele Louis al XV-lea, inainte de a intra in serviciul lui Napoleon I.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.