Doi cercetatori - unul danez si unul ceh - au anuntat ca au elucidat un mister vechi de 400 de ani, cel al mortii astronomului danez Tycho Brahe (1546 - 1601), afirmand ca decesul acestui savant a fost provocat de cauze naturale.

Osemintele acestui mare savant din secolul al XVI-lea au fost exhumate in noiembrie 2010, la Praga, intrucat oamenii de stiinta sperau sa afle daca astronomul a fost asasinat, asa cum afirmau anumiti istorici.

"De atunci, o echipa de cercetatori danezo-ceha a lucrat intens pentru a lamuri cauza mortii lui Tycho Brahe si a exclus teoria potrivit careia acesta ar fi murit in urma unei otraviri cu mercur", se afirma intr-un comunicat postat pe site-ul Universitatii din Aarhus.

Aceasta teorie - a otravirii cu mercur -, reaminteste universitatea daneza, avea la baza analizele firelor de par prelevate din barba savantului, realizate dupa o prima exhumare in 1901, scrie MEDIAFAX.

Insa examinand acele fire de par, oasele si dintii astronomului, cu tehnici mult mai avansate, Kaare Lund Rasmussen si Jan Kucera au aflat ca procentul de mercur din organismul acestuia era "normal" si "cu siguranta nu era destul de mare pentru a-i provoca moartea".

Mai mult decat atat, concentratia de mercur a scazut in apropierea mortii savantului, care s-a produs la 11 zile dupa declansarea unei boli a carei natura ramane sa fie determinata. Specialistii continua analizele dintilor si ele vor putea probabil sa ofere anumite rezultate.

Cei doi cercetatori au profitat de ocazie pentru a ridica voalul care acoperea un alt mister. Legenda spune ca Brahe avea un nas din aur sau din argint, o proteza pe care si-a confectionat-o dupa ce s-a ranit in timpul unui duel. Descoperirea unor fragmente de cupru si zinc "ne fac sa credem ca proteza era facuta din bronz", se afirma in comunicatul universitatii daneze.

Tycho Brahe a ajuns la Praga cu doi ani inainte de moartea sa, un oras imperial infloritor, care atragea cei mai buni savanti si cei mai buni artisti din Europa, gratie generozitatii imparatului Rudolf al II-lea de Habsburg. El a ramas in istorie, printre altele, pentru faptul ca a descoperit, in 1572, o supernova in constelatia Cassiopeia.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.