"Arhiducele Joseph", un diamant istoric, exceptional, de 76,02 carate, a doborat mai multe recorduri mondiale de pret, dupa ce a fost vandut cu 21,47 de milioane de dolari, la o licitatie care a fost organizata de casa Christie's, marti seara, la Geneva, informeaza AFP.

Potrivit MEDIAFAX, aceasta suma reprezinta un record de pret pentru un diamant de culoare D - considerata cea mai buna - si, totodata, un nou record mondial pentru un diamant ce provine din minele Golconda din India. In acelasi timp, "Arhiducele Joseph" a fost vandut cu 282.485 de dolari pe carat, stabilind un nou record in acest sens.

Aceasta nestemata uriasa, despre care casa Christie's afirma ca este cel mai fin si mai mare diamant Golconda din lume ce a fost scos la licitatie, are un colorit si o structura interna perfecte.

Diamantul, a carui marime se apropie de cea a unei piese de domino, nu este montat intr-o bijuterie, insa a fost deja inclus intr-o brosa si intr-un pandantiv.

Acest diamant provenit din minele Golconda, precum Koh-I-Noor, care orneaza coroana reginei Marii Britanii, diamantul verde Dresda, diamantul Regent, care este expus la Muzeul Luvru, si diamantul albastru Hope, oferit de Harry Winston celebrului Smithsonian Institution din Washington, face parte dintre diamantele care prezinta cea mai mare puritate.

Minele de diamante Golconda sunt in prezent inchise, intrucat zacamantul a fost epuizat.

Ele au fost exploatate timp de aproape 2.000 de ani, din anul 300 i.e.n. si pana la jumatatea secolului al XVIII-lea si au reprezentat, alaturi de o mina din Borneo, principala sursa de diamante din lume, pana in jurul anului 1725, cand oamenii au descoperit diamante in Brazilia si apoi in Africa de Sud, in secolul al XIX-lea.

Diamantul a fost denumit dupa fostul lui proprietar, arhiducele Joseph August Viktor Klemens Maria, fiul arhiducelui Joseph Carl al Austriei si al printesei Clothilde de Saxa-Coburg si Gotha.

Nascut in 1872, arhiducele Joseph a fost stranepotul imparatului Leopold al II-lea, dupa tata, si stranepotul regelui Louis Philippe al Frantei, dupa mama.

Arhiducele Joseph i-a oferit acest diamant fiului sau arhiducele Joseph Francis (1895-1957), care l-a depus in 1933 in seiful unei banci maghiare.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Diamantul a fost vandut in 1936 unui cumparator ramas anonim, care l-a lasat in acelasi seif pe perioada intregului razboi mondial, evitand astfel sa fie confiscat de nazisti.

Dupa cateva "decenii de mister", potrivit casei Christie's, diamantul a reaparut pe scena internationala, cu ocazia unei licitatii organizate la Londra in 1961. Apoi, a reaparut 32 de ani mai tarziu la Geneva, la o licitatie organizata de casa Christie's, unde a fost cumparat de un colectionar ramas anonim pentru 6,5 milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.