Cimentul este cel mai folosit material de constructie de pe Pamant dar are obiceiul nefast de a slabi dupa o perioada de timp.

Cimentul se degradeaza si apar crapaturi, gauri si spatii goale care au nevoie de reparatii scumpe. Dar daca cimentul ar putea sa-si "vindece" ranile singur?

"Bio-cimentul" este solutia viitorului pentru aceasta problema. El s-a nascut din colaborarea intre microbioologul Henk Jonkers si expertul in tehnologia cimentului Eric Schlangen. Bio-cimentul reprezinta un amalgam de ciment, spori bacteriali si calciu care sustine fauna de microbi.

Cand biomaterialul este expus la apa (unul dintre lucrurile care contribuie la fisurarea cimentului), bacteriile convertesc calciul in calcit, iar acesta acopera crapaturile.

Bacteriile pot repara fisuri de pana la un milimetru grosime. Jonkers a declarat ca in 2-3 ani sistemul va fi gata pentru comercializare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.