Doi astronauti de pe Statia Spatiala Internationala si-au facut incalzirea pentru o misiune de sase ore si jumatate pe orbita, unde urmau sa efectueze o operatiune de mentenanta, dansand si imitand miscarile coregrafice facute de Madonna in videoclipul piesei "Vogue".

Potrivit MEDIAFAX, astronauta americana Sunita Williams si inginerul japonez Akihiko Hoshide au iesit pe orbita pentru a incerca sa repare o conducta fisurata.

Expertii de la NASA cred ca acea scurgere ar fi fost cauzata de un deseu spatial minuscul, cu un diametru comparabil cu cel al firului de par uman, care ar fi provocat o fisura intr-unul dintre radiatoarele statiei.

Cei doi astronauti au reusit sa reconfigureze conductele de amoniac si au instalat un radiator suplimentar, insa cercetatorii americani avertizeaza ca vor avea nevoie de cateva saptamani inainte de a sti daca acea problema a fost rezolvata.

Un nou echipaj - rusii Oleg Novitki si Evgheni Tarelkin si americanul Kevin Ford - s-a alaturat, pe 25 octombrie, americancei Sunita Williams, rusului Iuri Malentchenko si japonezului Akihiko Hoshide la bordul ISS, pentru o misiune de patru luni.

Pe 10 februarie 2009 s-a produs o coliziune intre satelitul american Iridium-33 si satelitul militar rusesc Kosmos-2251, deasupra Siberiei, la o altitudine de 800 de kilometri.

Cateva mii de deseuri spatiale, generate mai ales de exploziile unor sateliti si ale unor rachete care au esuat sa se plaseze pe orbita, plutesc in jurul Terrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.