Mormantul unui fost rege, despre care se crede ca a fost acela care a pus bazele civilizatiei maya, in urma cu peste 2.000 de ani, a fost descoperit de o echipa de arheologi, in Guatemala.

Arheologii au descoperit mormantul regelui K'utz Chman, un preot despre care se crede ca a domnit in jurul anului 700 i.e.n., la Tak'alik Ab'aj, in regiunea Retalhuleu din vestul Guatemalei.

Decorat cu multe bijuterii din jad si alte artefacte, acest sit este cel mai vechi mormant regal maya descoperit pana in prezent.

"El era seful cel mare", spune arheologul Miguel Orrego. "Conducatorul care a construit podurile peste golurile ce separau civilizatiile olmeca si maya si a initiat tranzitia lenta catre domnia maya", a adaugat el.

Istoricii cred ca regele K'utz Chman a fost primul lider care a introdus in societate elementele care urmau sa defineasca civilizatia maya: cladirea de piramide in locul structurilor patrate si realizarea de sculpturi in basorelief reprezentandu-i pe membrii familiilor regale.

Guatemala este impanzita de ruine datand de pe vremea stravechii civilizatii maya, care a cunoscut perioada de maxima inflorire intre anii 250 e.n. si 800 e.n., intr-un teritoriu cuprins intre actualele state Honduras si Mexic.

Imperiul olmec a inceput sa se prabuseasca in jurul anului 400 e.n., in timp ce populatia maya crestea ca numar si a inceput sa controleze rutele comerciale, scrie MEDIAFAX.

In interiorul mormantului, arheologii au descoperit bijuterii din jad, inclusiv un colier cu un pandantiv sculptat in forma unui cap de vultur, un element ce simbolizeaza puterea si inaltul statut social, ce era purtat doar de batranii respectati din familiile nobiliare.

Arheologii au descoperit mormantul in luna iunie, insa expertii au avut nevoie de cateva luni pentru a se asigura ca era vorba intr-adevar de mormantul regelui K'utz Chman. Desi nu au fost descoperite ramasite umane, analiza cu carbon a artefactelor sugereaza faptul ca regele a fost inmormantat intre anii 770 i.en. si 510 i.e.n.

Citeste si:
VIDEO Un bărbat gătește pizza pentru turiști pe lava unui vulcan
VIDEO Un bărbat gătește pizza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.