Sarutul este un produs al evolutiei rasei umane sau al educatiei culturale? Buna intrebare...

Sarutatul este o activitate placuta din motive lesne de inteles. Buzele sunt un teren fertil pentru terminatii nervoase, fiind printre cele mai sensibile zone ale corpului.

Ce spune sarutul despre noi?

Pe de alta parte, nu toate culturile planetei cunosc placerile sarutului. Desi pare sa fie un obicei cvasi-universal, in Tahiti, Papua, Australia, Noua Zeelanda, Somalia si in randul eschimosilor exista comunitati si triburi care nu practica acest obicei, scrie io9.com.

Lucrul interesant este ca acolo unde nu exista obiceiul sarutului, acesta este inlocuit de alte mijloace de a arata afectiune. In cazul Neo Zeelandezilor si al Laponilor fiind vorba despre atingerea nasurilor.

In randul primatelor, oamenilor li se alatura cimpanzeii si maimutele bonobo, care de asemene se saruta in semn de reconciliere sau afectiune. Maimutele bonobo sunt adepte ale "sarutului frantuzesc".

Merita mentionat ca maimutele bonobo sunt recunoscute drept nimfomanele regnului animal.

Desi unii indivizi s-ar multumi cu teoria ca oamenii au ajuns sa se sarute ca urmare a modului de hranire "gura la gura", philematologii (cercetatorii devotati "stiintei sarutului" - philematologia) sunt preocupati sa stabileasca momentul exact in istoria rasei umane cand acest gest a capatat alte conotatii.

Cand am inceput sa punem suflet in sarut, in alte cuvinte.

Sheril Kirshenbaum, autoarea cartii "The Science of Kissing", descrie una dintre cele mai importante ipoteze din ultimii ani:

Un sarut apropie indivizii foarte mult. Simtul mirosului ne ofera diferite indicii subconstiente despre statutul reproducator al individului. Proximitatea din timpul sarutului faciliteaza perceptia si interpretarea acestor mirosuri.

Prin urmare, sarutul a capatat o conotatie erotica la un moment dat in istoria omenirii... datorita nasului.

O alta teorie, care este si mai putin romantica, ne spune ca sarutul a evoluat ca o modalitate de a raspandi germenii, ajutandu-i pe oameni sa devina imuni la unele boli.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Cercetatorii cred ca sarutul permite unui microb denumit Cytomegalovirus, care este periculos in timpul sarcinii, sa treaca de la barbat la femeie, permitandu-i organismului acesteia sa-si construiasca imunitatea.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.