Un baiat in varsta de 11 ani a descoperit un mamut intr-o stare de conservare exceptionala, in timp ce se plimba cu fratele sau, pe malul fluviului Enisei din Siberia.

Anuntul a fost facut de directorul Muzeului de Zoologie din Sankt Petersburg un specialist in evolutia acestor pahiderme disparute in urma cu cateva milenii.

Descoperirea a fost facuta in luna august, in apropiere de golful Enisei de pe tarmul Oceanului Arctic, pe teritoriul Peninsulei Taimir, unde cadavrul animalului a ramas conservat in pergelisol (un strat al solului, a carui temperatura se mentine in permanenta inferioara sau egala valorii de zero grade Celsius pentru o perioada de cel putin doi ani), a declarat Alexei Tikhonov, directorul Muzeului de Zoologie din Sankt Petersburg, care s-a deplasat la fata locului.

"Un baiat in varsta de 11 ani, Jenia (Evgheni, n.r.) Salinder, se plimba cu fratele lui pe malul drept al fluviului Enisei. A simtit un miros neplacut, a vazut ca din malul raului iesea ceva in afara: erau picioarele mamutului. Era un loc descoperit, unde furtunile erodeaza albia fluviului, iar acest fapt a scos mamutul la suprafata. Jenia l-a anuntat pe tatal lui, iar acesta l-a contactat imediat pe directorul statiei polare, care a solicitat venirea la fata locului a unei echipe de cercetatori", a precizat Alexei Tikhonov, potrivit MEDIAFAX.

"Am mers la fata locului cu un specialist de la Comitetul International pentru mamuti. Am gasit acolo un mamut destul de mare, care era aplecat pe partea dreapta, la cinci metri deasupra nivelului marii. Scheletul este practic complet, iar inima se gaseste inca probabil intreaga in cutia toracica. Putem spune ca acesta este mamutul secolului", a adaugat specialistul rus, care considera ca valoarea acestei descoperiri nu poate fi egalata, pentru un exemplar adult, decat de o descoperire precedenta ce dateaza din anul 1901.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.