Oamenii de stiinta japonezi au facut un pas important pe drumul spre obtinerea unui tratament contra anumitor forme de infertilitate, reusind sa creeze ovocite viabile, pe soareci vii, pornind de la cateva celule susa.

Chiar daca metoda este inca departe de a putea fi aplicata la om, ea a permis depasirea unui obstacol major in medicina reproductiva: crearea de ovule (sau ovocite) viabile pentru femeile care nu produc astfel de celule.

Savantii de la Universitatea din Kyoto, care au realizat acest studiu, s-au bazat pe propriile lor studii realizate in 2011: atunci, ei au creat celule spermatice obtinute tot din celule susa.

Ei au actionat asupra unor gene prezente in celulele susa pentru a le transforma in celule foarte asemanatoare de cele care genereaza sperma la barbati si ovocite la femei, scrie MEDIAFAX.

Ulterior, cercetatorii niponi au reconstituit un ovar pe care l-au transplantat la o femela soarece, in corpul careia celulele au evoluat pana cand au devenit ovocite complet dezvoltate. Acestea au fost extrase, fertilizate in vitro si apoi reimplantate intr-o femela purtatoare.

Soriceii obtinuti din aceste ovocite s-au nascut sanatosi si au putut sa se reproduca la randul lor.

"Cercetarile noastre reprezinta o baza solida pentru a studia si a reconstitui in vitro dezvoltarea celulelor reproducatoare feminine, nu doar la soareci, ci si la alte mamifere, inclusiv la oameni", a declarat coordonatorul studiului, Katsuhiko Hayashi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.