In momentul in care va intra in functiune, laserul din cadrul proiectului ELI-NP de la Magurele va fi de 10 ori mai puternic decat cel mai performant laser din lume.

Potrivit realitatea.net, investitia se ridica la valoarea de 293 milioane de euro. Daca proiectul va avea succes, laserul va putea functiona la fel ca un accelerator de particule, doar ca va ocupa o suprafata mult mai mica decat actualul LHC de la Geneva.

Nicolae Hulubei, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", a declarat ca laserul va putea fi utilizat pentru a putea determina reportul dintre uraniul util si cel nefolositor.

Spre exemplu, cu ajutorul proiectului ELI-NP, fasciculul de radiatii gamma va identifica mult mai usor uraniul 235, utilizat in reactoarele nucleare.

Rezultatele proiectului ELI-NP vor putea fi utilizate in numeroase alte domenii, de la procesarea deseurilor radioactive pana la revolutionarea sistemului medical, cum ar fi crearea unor acceleratoare pentru protonoterapie mai ieftine decat cele existente in prezent.

Inceperea constructiei este programata pentru toamna anului 2012. Cei implicati in proiect estimeaza ca finalizarea constructiei se va produce in toamna lui 2014, iar in decembrie 2016 laserul ar urma sa devina operational.

17% din cei 293 de milioane necesari constructiei vin din bugetul de stat. Restul finantarii este asigurat de UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.