In mai 2011, un grup de cercetatori europeni au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta de 143 de kilometri.

Luna aceasta, experimentul lor a fost analizat si validat de colegii lor din domeniu si a fost publicat in revista Nature.

Astfel, potrivit forbes.com, cercetatorii au doborat recordul unor cercetatori chinezi care au reusit sa teleporteze fotoni pe o distanta de 97 de kilometri.

Oamenii de stiinta europeni au folosit un sistem de lasere pentru a transporta fotonii intre doua insule din Arhipelagul Insulelor Canare.

"Teleportarea cuantica pe o distanta de 143 de kilometri a reprezentat o provocare tehnologica uriasa", a declarat unul dintre cercetatorii implicati in experiment.

Fotonii au fost transportati din punctul de plecare la destinatie cu ajutorul inseparabilitatii cuantice. Practic, mici pachete de fotoni au fost utilizate pentru a teleporta informatia intre doua dispozitive de tip telescop, instalate pe cele doua insule.

Prin acest fenomen, doi fotoni pot fi creati simultan si trimisi in locuri diferite, ei comportandu-se ca un singur obiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.