O echipa de oameni de stiinta a descoperit in urma unor masuratori de precizie ca forma Soarelui este foarte apropiata de cea a unei sfere perfecte.

Pana nu de mult, specialistii in domeniu considerau ca Soarele ar fi un sferoid aplatizat din cazua faptului ca nu are o suprafata solida si ca se roteste. Ultimele studii arata ca diferenta dintre diametrul dintre poli al astrului este foarte mica, de numai 10 km.

In cazul in care dimensiunile Soarelui ar fi reduse la cele ale unei mingi, aceasta diferenta ar fi chiar mai mica decat grosimea unui fir de par uman.

Au fost analizate si modificarile diametrului Soarelui din ultimii doi ani care ar putea fi corelate cu ciclul de 11 ani al activitatii acestuia si concluzia a fost ca el ramane constant.

"Daca aproape orice alte particularitati ale Soarelui se schimba odata cu ciclul sau de 11 ani, forma sa nu face acest lucru", a explicat cercetatorul Jeffrey Kuhn de la Universitatea din Hawaii, cel care a si condus echipa de oameni de stiinta care a analizat datele obtinute cu ajutorul satelitului Solar Dynamics Observatory care are rolul de a inregistra activitatea solara, potrivit jurnalul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.