Reprezentantii Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN) au anuntat ca cercetatorii din cadrul proiectului Large Hadron Collider au obtinut cea mai ridicata temperatura creata vreodata de om.

Conform descopera.ro, performanta a fost obtinuta prin ciocnirea ionilor de plumb cu scopul de a crea o "supa subatomica", o plasma compusa din gluoni si quarci despre care, pana in momentul de fata, se discuta doar la nivel teoretic.

Desi masuratorile nu au fost inca finalizare, cercetorii estimeaza ca valoarea finala s-ar putea ridica la 5,5 trilioane de grade Celsius.

"Acum avem instrumentele necesare ce ne permit sa experimentam si sa intelegem ce este cu adevarat aceasta materie si de ce are aceste proprietati extraordinare", a explicat Jurgen Schukraft, cercetator implicat in proiectul LHC, potrivit descopera.ro.

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta incearca sa ajunga la asemenea temperaturi. Cercetatorii de la Brookhaven National Laboratory din New York au obtinut confirmarea oficiala din partea Guinness Book of World Records ca au obtinut o temperatura de 4,4 trilioane de grade Celsius in cadrul proiectului Relativistic Heavy Ion Collider.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.