Cateva fosile descoperite recent in Kenya aduc dovada diversitatii primilor reprezentanti din clasa hominizilor, din care face parte si omul modern.

Noile piese ale acest puzzle - un craniu, o mandibula completa si un fragment dintr-o a doua mandibula - au fost descoperite intre anii 2007 si 2009 in apropiere de lacul Turkana, in cadrul proiectului de cercetari stiintifice Koobi Fora (KFRP), coordonat de Meave Leakey si de fiica ei, Louise Leakey.

Aceste noi fosile confirma, potrivit autorilor studiului, faptul ca pe continentul african au coexistat, in urma cu aproape doua milioane de ani, alte doua specii de hominizi, diferite de Homo erectus: Homo habilis si Homo rudolfensis.

"Acum este clar ca cele doua specii de hominizi au trait in acelasi timp cu Homo erectus", a declarat Fred Spoor, de la Institutul Max Planck de antropologie evolutionista din orasul german Leipzig, coordonatorul analizelor stiintifice.

"Evolutia umana nu a urmat in mod evident o linie dreapta", iar aceasta a putut fi cautata in trecutul istoric, a comentat acelasi savant intr-o conferinta de presa.

Dezbaterea despre numarul de specii de hominizi care au trait la inceputul pleistocenului a fost deschisa in 1972, odata cu descoperirea, in cadrul proiectului KFRP, a unui craniu - cunoscut sub denumirea "KNM-ER 1470" - in situl arheologic Koobi Fora din Kenya. Acestui craniu i-a fost atribuita initial o vechime de 2,8 milioane de ani. Ulterior, vechimea lui a fost revizuita la 1,9 milioane de ani, scrie MEDIAFAX.

Morfologia craniului KNM-ER 1470 este neobisnuita, iar comparatiile erau dificil de realizat, intrucat craniului ii lipseau mandibula si dintii. In plus, acea descoperire a ramas una izolata.

Toate speciile din clasa hominizilor sunt astazi disparute, in afara de Homo sapiens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.