Cercetatori din mai multe tari au creat primul robot-surogat care poate fi controlat de la mare distanta, folosind imagini prin rezonanta magnetica ale creierului.

Cercetatorii care lucreaza la proiectul "Virtual Embodiment and Robot Re-Embodiment Project" (VERE) au realizat un experiment revolutionar. Un student din Israel, Tirosh Shapira, a fost in stare sa controleze un corp robotic aflat la mii de kilometri indepartare, in Franta.

Creierul tanarului a fost scanat cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica (RMN), procedeu prin care se traseaza circulatia sangelui in diferite zone ale creierului. Imaginile obtinute prin rezonanta magnetica au fost folosite pentru a controla un robot aflat la Institutul Bazier din Franta.

Cercetatorii l-au rugat pe Shapira sa se gandeasca la anumite miscari, iar calculatorul a invatat sa-i identifice intentiile. Cand Shapira se gandea sa ridice o mana, atunci robotul ridica o mana. Pentru a completa experimentul, robotul respectiv avea montata o camera video, iar studentul israelian putea sa vada in fata lui pe un ecran tot ce "vedea" robotul.

"Este o senzatie incredibila. Ma simteam de parca eram acolo si ma miscam prin camera. La un moment dat, s-a rupt legatura. Unul dintre cercetatori a ridicat robotul sa vada ce se intampla si mi-a venit sa-i spun sa ma lase jos", a explicat Tirosh Shapira, citat de extremetech.com.

Urmatorul pas pentru echipa VERE este construirea unei casti care sa imite functiile RMN.

Cercetatorii spera sa ajute astfel persoanele care sufera de paralizie, dar nu putem uita nici de aplicatiile militare sau comerciale.

Sa ne asteptam ca scenariul filmului "Surrogates" sa devina realitate peste cativa ani?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.