Potrivit multor studii, comportamentele noastre au tendinta de a se modifica sub influenta climei.

Influenta vremii asupra starii de dispozitie a fost de multe ori dovedita. Termenul “depresie sezoniera” se foloseste cand este vorba despre puntul maxim al depresilor intalnite mai ales in Europa de Nord in timpul iernilor lungi.

"Diminuarea timpului de expunere la lumina are repercusiuni reale asupra starii noastre de dispozitie. Avem nevoie cu adevarat de o doza minima de lumina pentru a ne simti bine si a avea o stare de dispozitie buna", afirma Michel Lejoyeux, profesor de psihiatrie si stiinte.

Un alt impact al vremii lipsite de soare: ritmurile noastre biologice (stare de veghe/ somn) au tendinta de a se desincroniza. Dimineata, greutatea de a ne trezi apare frecvent, intrucat sinteza de cortizol nu este stimulata. Nevoia de somn si impresia ca suntem obositi sunt si ele induse de penumbra generalizata, potrivit mediafax.

"Se poate vorbi in acest caz de un veritabil jet-lag psihologic care se suprapune cu desincronizarea biologica", considera profesorul Michel Lejoyeux.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.