Luna iunie 2012 este mai lunga cu o secunda, decat in mod obisnuit, trecerea de pe 30 iunie pe 1 iulie facandu-se la ora 23:59 si 60 secunde, nu la 23:59:59.

Pana in 1972, timpul era dat de astronomie. Asta inseamna ca, pentru a cunoaste ora, se folosea pozitia unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste, in raport cu Terra", explica Noel Dimarcq, director in cadrul Observatorului din Paris. "Astazi, timpul este definit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice, care sunt infinit mai stabile. Acst lucru ne permite sa fim siguri ca toata lumea de pe Pamant se ghideaza dupa aceeasi ora", a precizat Dimarcq, scrie gandul.

Ceasurile care definesc Timpul Atomic International masoara modificarile care intervin in atomii de cesiu si care permit descompunerea unei secunde in 10 miliarde de gradatii. Asta inseamna ca ceasurile atomice raman in urma cu o secunda la fiecare 300 de miloane de ani.

Ultima secunda intercalata a fost pe 31 decembrie 2008 iar secunda adaugata lunii iunie va fi a 25-a la numar din 1972 incoace.

Pentru majoritatea oamenilor acest lucru va trece neremarcat dar el va avea implicatii majore pentru sateliti, retele informatice sau alte sisteme de mare precizie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.