Echipa de cercetatori ai Agentiei Spatiale Romane (ROSA) si ai Agentiei Spatiale Europene (ESA) nu mai poate comunica cu Goliat, primul satelit roman lansat in spatiu.

"Misiunea Goliat si-a indeplinit obiectivul principal, adica realizarea sistemului la nivelul de acceptanta tehnologica pentru lansare, orbitare si comunicatie", explica pentru capital.ro Claudiu Dragasanu, inginer in dezvoltarea satelitilor la ROSA.

Potrivit lui Dragasanu, satelitul Goliat a incetat comunicatiile dupa un numar mare de resetari ale computerului de bord, datorate nivelului foarte ridicat de radiatie din zona apogeului orbitei.

Primul satelit romanesc, a fost plasat pe orbita

"Cu un an inainte de lansare, amanata de mai multe ori operatorul a modificat din nou conditiile de orbitare pentru VEGA, orbita devenind eliptica cu apogeu de 1450 km, ceea ce a antrenat cresterea nivelului de radiatii de aproape 1000 de ori".

Din aceasta cauza, satelitul nu a mai putut fi imbunatatit pentru a rezista noilor conditii: "faptul ca satelitul Goliat era deja finalizat la acea data nu a permis modificarea configuratiei, adica eliminarea unor componente pentru introducerea unor ecrane de radiatie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.